Indická Tata Steel vyhrála v bitvě o evropské ocelárny Corus

31.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Bombaj 31. ledna (ČTK) - Indická Tata Steel zvítězila nad brazilskou CSN v souboji o převzetí britsko-nizozemských oceláren Corus Group. Vítězná nabídka má hodnotu 6,2 miliardy liber (266 miliard korun), sdělila v noci na dnešek britská komise pro převzetí. Tata Steel se tak v rámci největší indické akvizice v zahraničí stane pátým největším výrobcem oceli na světě.

Komise, která minulý týden svolala v tomto souboji poslední aukci, konstatovala, že Tata Steel nabídla za akcii Corusu 608 pencí, zatímco CSN dávala 603 pencí. Konečná nabídka byla výrazně nad původní říjnovou nabídkou Tata Steel na 455 pencích. CSN přitom měla až do rozhodující aukce nad Tata Steel navrch. Akcie Corusu uzavíraly v úterý na sedmiletém maximu 563 pencí.

Spojením Corusu a Tata Steel vznikne skupina s roční produkcí kolem 24 milionů tun oceli. Transakce podle analytiků podnítí další vlnu konsolidace v hutnictví. Tento proces urychlil loni především indický miliardář Lakshmi Mittal, jehož společnost Mittal Steel za zhruba 32 miliard dolarů po dlouhé bitvě převzala největší evropský hutní podnik Arcelor.

Souboj svedl proti sobě 70letého šéfa Tata Steel Ratana Tatu, člena jedné z nejznámějších indických podnikatelských rodin, a známého brazilského manažera Benjamina Steinbrucha. Ten se pokoušel o koupi Corusu již v roce 2002, tehdy však z toho sešlo kvůli obavám z nepříznivé finanční situace evropské firmy.

Akcie Tata Steel dnes na burze v Bombaji klesly až o devět procent. Investoři se obávají, že nabídnutá cena je příliš vysoká. Představuje 7,6násobek loňského provozního zisku Corusu ve srovnání se 4,6násobkem, který zaplatil Mittal za Arcelor.

Ratan Tata od svého nástupu do čela Tata celou skupinu provedl transformací. Výrazně snížil počet dceřiných firem a expandoval v ziskových sektorech. Tata Steel v minulých letech koupila například singapurskou NatSteel a thajskou Millenium Steel.

Transakce by neměla mít problémy z hlediska hospodářské soutěže. Evropská komise již akvizici Corusu předem schválila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK