Pojistné podvody se množí i díky počasí

08.02.2007 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Boj s pojistnými podvody neutichá. Během loňského roku prošetřovali specialisté pojišťoven téměř 5000 pojistných událostí, které byly klasifikovány jako pojistný podvod. Díl viny na tomto výsledku nese i nepříznivé počasí a přírodní kalamity

Přestože role komerčního pojištění v tuzemsku v posledních letech roste, ve srovnání s vyspělými státy s rozvinutým pojistným trhem máme stále co dohánět. O tom svědčí především ukazatele pojištěnosti, konkrétně ukazatel poměřující výši předepsaného pojistného s velikostí hrubého domácího produktu. Zatímco v České republice se hodnota tohoto ukazatele pohybuje na hranici 4 %, ve státech EU je jeho výše zhruba dvojnásobná. Přesto i v pojištění můžeme najít oblast, ve které za vyspělou Evropou nijak zvlášť nezaostáváme. Tou je oblast pojistných podvodů.

Několik let v pruhovaném
Pojistné podvody patří k pojišťovnictví odjakživa.Pojistného podvodu se podle § 250a odst. 1 trestního zákona dopouští ten, kdo při sjednávání pojistné smlouvy nebo při uplatnění nároku na plnění z takové smlouvy uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí./> Přestože jde o závažný trestný čin, za který podle Zákona č. 140/1961 Sb., trestního zákona může v případě škod velkého rozsahu počítat až s dvanácti lety odnětí svobody, postoj společnosti k pojistným podvodům je víceméně tolerantní. To potvrzují i slova Pavla Vodochodského, předsedy sekce pojistného podvodu v České asociaci pojišťoven: „Pojistný podvod je společensky tolerovaným činem, protože zdánlivě neexistuje okamžitě viditelná oběť, ale lidé si bohužel stále neuvědomují, že obětí je každý slušný člověk."

Tento nešvar tak celosvětově způsobuje miliardové škody, a to nejen pojišťovnám, ale i jejich klientům. Rostoucí náklady na neoprávněně vyplacená pojistná plnění se totiž logicky projeví i na výši pojistných sazeb.

Loňské statistiky příliš nepotěší
Podíváme-li se na loňské statistiky České asociace pojišťoven, čísla nejsou příliš optimistická. Ve srovnání s rokem 2005 došlo k nárustu počtu pojistných podvodů o téměř 40 procent. Svůj díl viny na tom nese i nepříznivé počasí a přírodní kalamity, které pravidelně postihují naši republiku již několik let. V loňském roce bylo přibližně 25 % pojistných podvodů odhaleno právě při likvidaci pojistných událostí vzniklých při sněhových kalamitách a povodních. Nejčastěji spočívá podvodné jednání v navýšení škody z pojistné události, nebo zpětné pojištění majetku postiženého kalamitou, který ovšem před kalamitou pojištěn nebyl.

Žebříčku tradičně vévodí automobily
Drtivá většina pojistných podvodů se však stále týká pojištění vozidel, kdy 6 z 10 podvodů míří do automobilové oblasti, konkrétně do havarijního pojištění. Výše nárokované škody narůstá především díky fingovaným krádežím motorových vozidel. Nesoulad mezi finanční a věcnou výší škody na voze, bohatá škodní historie pojištěného vozu, opakovaná výplata na jeden bankovní účet. To jsou některé z indikátorů, které signalizují zvýšené riziko vzniku pojistného podvodu. Výrazné omezení automobilových podvodů by mohl přinést jednotný registr, ve kterém by si pojišťovny měly vyměňovat informace o klientech a jejich nehodách v minulosti. O tomto smělém plánu se již delší dobu v pojistných kuloárech mluví, ale zatím se toho příliš neděje. Alespoň výsledky nejsou příliš viditelné.

Životní podvody na nemalé částky
Pokusy obohatit se cestou pojistného podvodu se však nevyhýbají ani oblasti životního pojištění. Touha některých lidí po výplatě pojistné částky je zarážející, což dokazují případy z poslední doby, kdy se začínají objevovat i doposud neznámé případy sebepoškozování klientů pojištěných na vysokou částku na trvalé následky.

Tabulka: Pojistné podvody a uchráněné hodnoty v posledních dvou letech

Oblast
pojištění
Počet pojistných událostí Uchráněné hodnoty (tis. Kč)
2005 2006 2005 2006
Pojištění vozidel 2341 3947 267 060 249 049
Pojištění přepravy 4 14 27 092 29 815
Pojištění majetku a odpovědnosti 506 559 205 744 183 944
Pojištění osob 480 253 46 094 29 918
Celkem 3331 4773 545 990 492 726

Zdroj: Tisková zpráva ČAP

Pojišťovny se brání
Snad všechny větší pojišťovny už dnes mají specializovaná pracoviště pro boj s podvody, která využívají různých metod a postupů k odhalení nekalého jednání a disponují informačními systémy a databázemi evidující skupiny podezřelých škod, pojištěných předmětů i osob. V průběhu loňského roku se tuzemským pojišťovnám podařilo uchránit před neoprávněným vyplacením téměř půl miliardy korun. Schopnost komerčních pojišťoven odhalovat podvodné jednání neustále roste, nejen díky jejich vzájemné spolupráci, ale i díky stále intenzivnější kooperaci v rámci skupin států EU i celosvětově. Ale zřejmě ani ten nejpropracovanější systém neodhalí všechno.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ