Připravte své děti na počítačový věk

09.02.2007 | , Finance.cz
FinTriky


Sedí vaše dítě pořád u počítače, nebo ho naopak nebaví?  Využijte jeho zájmu a rozvíjejte jej nebo se alespoň snažte své dítě k práci s počítačem vést. Nebudete toho litovat, ani vy ani váš potomek.

Téma týdne: Rozvíjíme talent našich dětí

V lidské historii zde bylo spousta význačných období s rozličnými názvy. Prošli jsme si během svého vývoje dobu bronzovou, starověkem či středověkem až jsme dospěli do doby počítačové. Tak lze totiž bezpochyby nazvat současnost, kdy různé moderní komunikační a informační technologie vládnou světu.  Tento trend bude zajisté pokračovat i nadále, je proto dobré podporovat své děti v práci s počítači a moderními technologiemi už od útlého věku. Ušetříte jim tím spoustu starostí a problémů v budoucnosti a pokud je počítače chytnou více, připravíte je i na zajímavé, progresivní a dobře placené povolání.  Ceny takových kurzů se pohybují od 500 korun po několik tisíc v závislosti na kvalitě a počtu hodin kurzu či kroužku. Nabídka počítačových kurzů je poměrně široká a čítá několik stupňů pokročilosti od úplných začátečníků přes pokročilé uživatele až po programování v různých jazycích.

Když se koníček stane povoláním
Jestliže se počítačový koníček dítěte stane i jeho povoláním, je velmi pravděpodobné, že to bude na celý život. Není známo, že by se některý klasický programátor stal lékařem nebo strojním inženýrem proto, že by ho programování omrzelo. Programátoři jsou zvláštní skupina lidí. Většinu dne prosedí za monitorem obklopeni spoustou papírů (většinou nepotřebných), knih, eventuelně jiných zbytečností, a když se jim podaří v tomto (údajně kontrolovaném) chaosu najít myš a klávesnici, celý den klapají desítky řádků kódu, aby nakonec odladili program, který bude obyčejným lidem sloužit ku prospěchu.

Být programátorem slušně nese
O tom, že být programátorem, znamená vydělávat více než je průměr svědčí i fakt, že výdělky tuzemských programátorů se za poslední dva až tři roky zvýšily až o 40 %. Důvodem je nedostatek kvalifikovaných odborníků. Zájem o programátory byl vysoký již v letech 2000 a 2001, kdy nebylo těžké získat práci i pro méně zkušené specialisty. V období útlumu celého odvětví v následujících třech letech mírně klesaly platy i poptávka. V loňském roce však došlo opět k oživení kvůli opětovnému nedostatku programátorů, jehož důvodem jsou zahraniční investoři, kteří k nám proudí z EU a shání se po kvalifikované pracovní síle s praxí a často i bez ní. Platy IT vývojářů v Praze a okolí začínají na 17 000 korunách pro programátory HTML s praxí do jednoho roku a končí na 75 000 korunách pro vedoucí vývojářských oddělení s minimálně pětiletou praxí.

Závěr:
Jistě bychom našli i výnosnější zaměstnání než být programátorem, důležitý je však i fakt že toto zaměstnání má jednak budoucnost a jednak to, že je pro většinu z těchto lidí zároveň i koníčkem. A i pokud se vaše dítko programátorem nakonec nestane, budou mu jakékoliv znalosti z počítačů a činností s nimi spojenými v budoucnu jen ku prospěchu.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky