Lambert zatím zůstává ve vedení ČT

21.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - Dosavadní vrchní a programový ředitel České televize František Lambert zůstane zatím ve vedení ČT. Novinářům to řekl šéf televize Jiří Janeček po neveřejném jednání Rady ČT. Lambert působil dříve v Lidových milicích a neodevzdal čestné prohlášení, čímž se provinil proti zákonu. Rada proto Janečka upozornila, že jako šéf ČT porušil zákon.

Janeček uvedl, že během tříhodinového jednání se hovořilo i o možnosti, že by odvolal Lamberta z obou funkcí, a poté mu dal výpověď. Nakonec se přiklonil k tomu, že v následujících dnech rozdělí dosavadní spojenou funkci a Lambert zůstane v ČT na postu finančního ředitele; funkci programového šéfa ČT obsadí někým jiným.

"ČT by do deseti dnů podala určovací žalobu k soudu, zda se na tuto funkci vztahují předpoklady uvedené v lustračním zákoně, a pokud ano, zda tyto předpoklady kolega Lambert splnil nebo ne. Na výsledku tohoto soudního řízení by záviselo setrvání Lamberta v ČT," uvedl Janeček s tím, že ČT chce postupovat podle zákona. Na Janečkovo rozhodnutí tak zřejmě měla vliv i novela zákoníku práce, která podle některých výkladů ruší vliv lustračního zákona na Lambertovu funkci.

Rada dnes vzala na vědomí informaci o zamýšlené organizační změně v ČT. Ta spočívá v oddělení funkcí programového a finančního ředitele. "Rada se přiklání k této variantě, která zajistí hospodářskou stabilitu ČT, k níž významně přispěl František Lambert," citoval předseda rady Jiří Baumruk z usnesení rady.

Lambert je nejen radou považován za člověka, který měl hlavní zásluhu na tom, že hospodaření ČT se po čtyřech letech až stamilionových ztrát dostalo do současného vyrovnaného stavu.

Baumruk také oznámil, že v průběhu neveřejného jednání padl i návrh, aby Janeček v souvislosti s Lambertovým působením v ČT odstoupil z funkce. Pro tento návrh ale hlasoval jediný člen rady, který tuto možnost navrhnul. Deset bylo proti a tři se zdrželi, uvedl předseda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK