Americké akcie kvůli hypotékám a dražší ropě v pátek oslabily

25.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. února (ČTK) - Ceny amerických akcií se během pátečního obchodování snižovaly a největší vliv na jejich pokles měl růst cen ropy spolu s obavy z dalšího zhoršování hypotečního portfolia v některých bankách. Na devizovém trhu se snižoval kurz dolaru, a to jak vůči euru, tak vůči japonskému jenu.

Dow Jonesův index oslabil o 38,54 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 0,3 procenta na 12.647,48 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,36 procenta na 1451,19 bodu, a podobně index technologického trhu Nasdaq Composite si odepsal 0,39 procenta na 2515,1 bodu.

Bilance za celý týden je ještě horší. Dow Jonesův index klesl o 0,9 procenta, a zaznamenal tak nejhorší týden od loňského srpna. Index S&P 500 za týden klesl o 0,3 procenta, zatímco index Nasdaq Composite jako jediný ze tří hlavních burzovních indikátorů v USA je v zisku. Za týden zpevnil o 0,8 procenta.

Během pátečního obchodování ale měla na pokles indexů Nasdaq Composite a S&P 500 značný vliv emise Microsoft. Federální soud v USA firmě ve čtvrtek vyměřil pokutu přes 1,5 miliardy dolarů a přestože reakce trhů zpočátku byla spíše vlažná, v pátek se dopady verdiktu projevily v plné síle. Nejde totiž ani tak o výši pokuty, jako o další následky.

Akciovému trhu uškodila také geopolitická situace. Do ostrého sporu se dostalo mezinárodní společenství a Írán, který chce obohacovat uran, údajně pro mírové účely. To mu ale věří málokdo. Bílý dům zdůrazňuje, že hledá diplomatické řešení, otevřeny si však nechává všechny možnosti, tedy včetně vojenské intervence.

Třetím dnem v pátek pokračoval pokles akcií firem, které se specializují na poskytování hypoték. Akcie Countrywide Financial, což je v USA jednička v poskytování hypoték, klesly zhruba o dvě procenta. Oslabovaly ale i další banky. Investoři mají obavy o kvalitu hypoték, které získali klienti s horší úvěrovou historií. Tam je totiž nejvyšší riziko nesplácení.

Na devizovém trhu se snižoval kurz dolaru a z části mu ublížila zpráva o solidním stavu podnikatelského klimatu v Německu. Index institutu Ifo, který náladu měří, sice klesl víc než se čekalo, na předpokladech dalšího zvýšení úrokových sazeb v eurozóně to ale nic nezměnilo. S vyššími sazbami se bude zřejmě zvyšovat i atraktivita eura proti dolaru.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,3163 USD a klesl z předchozích 1,3122 USD, kde byl o den dříve. Na paritě s japonským jenem oslabil na 121,09 ze 121,58 JPY a podobně euro vůči jenu kleslo na 159,33 z předchozího kurzu 159,52 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK