Týkají se vás nedoplatky na daních? Pozor, exekutoři už je začali vymáhat

19.09.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Daňový nedoplatek může potkat každého. Důležité je se s ním vypořádat a řádně a včas ho doplatit. Nevíte, jak na to? Poradíme vám!

Ve středu 6. 9. 2017 pracovníci pražského finančního úřadu ve spolupráci s celníky zabavili ve středu daňovým dlužníkům peníze v hotovosti a majetek v celkové hodnotě dosahující téměř 22 milionů korun. Při jednodenní exekuční akci navštívili 30 firem či lidí, kteří dohromady dluží státu na daních zhruba 28 milionů korun. ČTK o tom informovala Radka Musilová z Finančního úřadu pro hlavní město Prahu.

Kdy se vrací přeplatky na dani

(zdroj: pixabay)

Jak byl dluh za nedoplatky splacen?

Správci daní vybrali od dlužníků přes 18 milionů korun v hotovosti a zabavili jim věci v odhadované hodnotě více než 3,1 milionu korun. "Bylo zabaveno osm motorových vozidel, mobilní telefony, nábytek i vozítka segway. Celkový výtěžek rychlé exekuční akce činí cca 21,870.000 Kč," uvedla Musilová.

Exekuční zásahy pomáhají snížit daňové nedoplatky, ale podle finanční správy působí také preventivně. Někteří daňoví dlužníci, které zatím exekuční akce nepostihly, se po zveřejnění zátahů v médiích sami dostaví na finanční úřad a buď zcela uhradí svůj daňový nedoplatek, nebo si s úředníky domluví splátky.

Jak zaplatit nedoplatek na daních?

Pokud vás čeká nemilé zjištění v podobě nedoplatku na daních, budete jej muset co nejdřív uhradit. A to lze rovnou třemi způsoby:

  • Hotově nebo kartou na finančním úřadě - vše můžete zaplatit rovnou s odevzdáním daňového přiznání.
  • Osobně na České poště – nedoplatek lze zdarma zaplatit daňovou složenkou na všech pobočkách.
  • Online bankovním převodem – pravděpodobně nejsnazší a nejpohodlnější možnost. Budete potřebovat přesné číslo bankovního účtu finančního úřadu, pod který spadáte. Každý má navíc jiné předčíslí i matrikovou část. Kód České národní banky je pak 0710.

Kdy se vrací přeplatky na daních?

Člověk by si mohl myslet, že vám přeplatek banka vrátí sama automaticky. Opak je ale pravdou. Musíte si o něj zažádat, a to prostřednictvím daňového přiznání, které má žádost o vrácení daňového přeplatku na 4. straně. Formulář vyplňte, podepište a odneste na finanční úřad. Aby byl ale přeplatek vrácen, musí činit minimálně 100 Kč. Přeplatek byste poté měli obdržet nejpozději do 30 dnů od podání žádosti. Pokud je přeplatek nižší, anebo ho nechcete vrátit, máte s ním tyto možnosti:

Kolik peněz se vymohlo na nedoplatcích v roce 2016?

Během loňského roku finanční úřady vymohly zhruba třetinu ze 44,1 miliardy korun daňových nedoplatků. Úspěšnost vymáhání nedoplatků tak ve srovnání s předchozím rokem stoupla. Celkový objem daňových nedoplatků včetně těch, které vznikly před rokem 1993, činil ke konci loňského roku 55,9 miliardy korun.

Zdroj: ČTK, abz rot


Nenechte si ujít: 


Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DANĚ