Jak to bude s nárokem na dovolenou u DPP a DPČ?

21.08.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Lidé pracující prostřednictvím dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti budou mít nárok na dovolenou. Jak to bude vypadat?

Zákoník práce čekají velké změny. Důvodem je novela, jež bude mít za následek rozšíření práv pro brigádníky, kteří pracují prostřednictvím dohody o provedení práce (DPP) a dohody o pracovní činnosti (DPČ). Nově totiž získají nárok na dovolenou.

Co je dobré vědět o DPP a DPČ

V obou případech se jedná o dohodu konanou mimo hlavní pracovní poměr, nicméně takto pracující osoby jsou podstatně méně chráněny zákoníkem práce a tím i o řadu věcí ochuzeny. Pro obě dohody je pak typické časové omezení, které se vztahuje na rozsah práce.

DPP může být uzavřena pouze na 300 hodin v jednom kalendářním roce. U DPČ se smí naopak pracovat maximálně 20 hodin týdně, resp. ne více než polovinu stanovené čtyřicetihodinové týdenní pracovní doby. Ani u jedné z dohod pak dosud nevznikal nárok na

  • dovolenou,
  • odstupné,
  • příplatky za práci,
  • dvouměsíční výpovědní lhůtu*.

* U DPČ i DPP platí 15denní výpovědní lhůta s tím, že brigádník i zaměstnavatel mohou dohodu rozvázat kdykoliv a bez udání důvodu.

Čtěte také: Jak se počítá dovolená?

Dovolená u DPP a DPČ a příplatky za práci

Zdroj: Shutterstock

 

Pojistné odvody u dohod

Kromě maximálního počtu odpracovaných hodin za týden nebo za rok se od sebe ještě oba typy dohod liší částkou, nad kterou se již začíná odvádět sociální a zdravotní pojištění.

  • U DPP se začne pojistné z odměny odvádět ve chvíli, kdy je hrubá odměna vyšší než 10 000 Kč.
  • U DPČ se začne pojistné z odměny odvádět tehdy, když je hrubá odměna vyšší než 3999 Kč.

Tyto limity se však budou také měnit. Nově se stanoví dva limity pro vznik účasti na pojištění dohodářů:

  • u dohody o provedení práce u jednoho zaměstnavatele bude první limit ve výši 25 % vyhlašované průměrné mzdy,
  • při souběhu více dohod u více zaměstnavatelů bude druhý limit ve výši 40 % vyhlašované průměrné mzdy.

Dovolená u DPP a DPČ a stanovená pracovní doba

Novela schválená Senátem ČR určuje zákonné právo dohodářů na dovolenou. Pro brigádníky tedy půjde nově uplatnit stejná právní úprava nároku na dovolenou jako u zaměstnanců pracujících na klasickou pracovní smlouvu, a to na základě § 211 až § 213 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce. To však za splnění podmínek a s upřesněním stanovené týdenní pracovní doby.

U zaměstnance je totiž týdenní pracovní doba stanovena na 40 hodin. U DPP ani DPČ však pojem stanovená týdenní pracovní doba neexistuje. Právě proto se bude tedy nově vycházet z toho, že se pro účely dovolené u dohodářů stanoví délka týdenní pracovní doby na 20 hodin. A to bez ohledu na skutečnou délku rozsahu práce za týden.

TIP: Kalkulačka nároku na dovolenou

Podmínky nároku na dovolenou u dohodářů

Podmínky nároku budou opět stejné jako u zaměstnanců. S tím rozdílem ale, že je zde vycházeno z týdenní pracovní doby o délce 20 hodin, tzn. dohodář bude mít nárok na dovolenou o délce 80 hodin za kalendářní rok. Za každých odpracovaných 20 hodin včetně náhradních dob bude brigádníkovi náležet 1/52 z oněch 80 hodin, čili 1,5 hodiny dovolené.

Poznámky k novele zákona pak obsahují i univerzální vzorec: počet celých odpracovaných násobků týdenní pracovní doby / 52 × týdenní pracovní doba × výměra dovolené.

Nezapomeňte na cestovní pojištění Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

Jakou budou mít brigádníci odměnu za dovolenou?

Odměna za dovolenou by měla fungovat opět úplně stejně jako v případě zaměstnanců. Brigádníkovi tedy bude za dovolenou náležet 100 % průměrného výdělku.

Čtěte také: Jak je to s dovolenou u zkráceného úvazku?

Dohodáři budou mít nárok i na příplatky za práci

Dohodáři budou mít nově nárok i na náhradní volno anebo příplatky za práci ve svátek, za noční práci, za práci ve ztíženém pracovním prostředí a za práci o sobotách a nedělích. Takové právo měli doposud také pouze zaměstnanci.

Od kdy budou tyto změny platné?

Tyto změny budou po podpisu prezidenta republiky platné od 1. ledna 2024.

Čtěte také: Jak se zdaňuje práce na DPP a DPČ v roce 2023

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: DANĚ