Nárok na dovolenou u polovičního úvazku, DPP a DPČ

21.07.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Nepracujete na klasickou pracovní smlouvu anebo odpracujete méně než 40 hodin týdně? Máte na polovičním úvazku, při práci na DPČ nebo DPP nárok na dovolenou?

Podmínky nároku na dovolenou zaměstnanců určuje zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce. Již na úvod je nutné zmínit, že se dovolená od roku 2021 počítá jinak a že osoby pracující na dohodu o pracovní činnosti nebo na dohodu o provedení práce jsou v tomto případě prozatím dost ochuzené.

Jak se počítala dovolená před rokem 2021?

Do konce roku 2020 se počítala dovolená ještě za odpracované dny. Za každých odpracovaných 21 dnů náležela zaměstnanci 1/12 dovolené s tím, že nárok na vyčerpání vznikl až po 60 dnech nepřetržitého pracovního poměru.

Celkový počet dnů dovolené pak dodnes závisí na tom, zdali pracujete v soukromé, nebo státní sféře. Pracovníci soukromých firem mají nárok na 20 dní dovolené ročně, případné dny navíc jsou benefitem od zaměstnavatele. Oproti tomu zaměstnancům ve státním sektoru vždy až na výjimky náleží 25 dní dovolené.

Při práci na zkrácený úvazek se pak nárok na určitý počet dnů mohl lišit. Počet dnů dovolené totiž závisel na tom, jak zaměstnanec chodil do práce. U polovičního úvazku o 20 hodinách týdně, když je délka stanovené týdenní pracovní doby 40 hodin, měl pracovník právo čerpat během roku dovolenou o délce 20 dnů za předpokladu, že do zaměstnání docházel každý den. Pokud však zaměstnanec docházel do práce jen některé dny v týdnu, počet dnů dovolené se mu úměrně zkrátil.

Čtěte také: Co musíte vědět o zkráceném úvazku, než na něj nastoupíte

Dovolená u zkráceného úvazku, DPP, DPČ 2022

Zdroj: Depositphotos

 

Výpočet dovolené 2023 u polovičního úvazku

Na začátku roku 2021 vstoupila v platnost novela zákoníku práce, díky které se již dovolená nepočítá za odpracované dny, ale hodiny. Tato změna vznikla především kvůli spravedlivějšímu nároku na dovolenou právě u osob pracujících na zkrácený úvazek anebo pro případy nerovnoměrného rozvržení pracovní doby a změn pracovního režimu v průběhu kalendářního roku.

I když vše může působit trošku složitě, v podstatě se u většiny zaměstnanců nic nemění. Stačí vědět, že osoby v soukromém sektoru mají nárok na dovolenou o 160 hodinách za rok. Ti, kteří pracují v sektoru státním, mají právo na 200 hodin dovolené za jeden kalendářní rok.

Zaměstnancům na polovičním úvazku náleží 80 hodin ročně. Pokud by byl jejich úvazek třičtvrteční, tj. pracovali by 30 hodin týdně, počet dnů dovolené bude 120 hodin ročně. U čtvrtečního úvazku naopak jen 40 hodin ročně. Délka dovolené se logicky krátí podle toho, kolik hodin v týdnu odpracujete. Dovolená se navíc vždy zaokrouhluje na celé hodiny nahoru.

TIP: Kalkulačka nároku na dovolenou

Jaké peníze náleží za dovolenou?

Zaměstnanci za dny, ve kterých čerpal dovolenou, přísluší náhrada mzdy nebo platu. Ta činí 100 % průměrného výdělku za rozhodné období, kterým je předcházející kalendářní čtvrtletí. Do rozhodného výdělku se pak samozřejmě počítají i veškeré bonusy, příplatky a prémie nad rámec základní mzdy, jestliže je zaměstnanec čerpal. V praxi se tak může stát, že kvůli náhradě mzdy nebo platu za dovolenou dostanete na výplatní pásce více peněz, než kdybyste celý měsíc pracovali. Orientační výši náhrady mzdy za dovolenou si pak můžete vypočítat na naší kalkulačce.

Čtěte také: Můžete odjet na dovolenou ve zkušební době?

Mají brigádníci nárok na dovolenou?

Bohužel osoby pracující prostřednictvím dohody o pracovní činnosti a dohody o provedení práce nárok na placenou dovolenou podle zákoníku práce nemají. Celkově u nich funguje podstatně menší ochrana než u zaměstnanců pracujících na klasickou pracovní smlouvu. Pokud chtějí mít volno v práci, musí se se zaměstnavatelem domluvit na neplaceném. Tak to tedy bude minimálně do konce roku 2023.

Od roku 2024 se však chystá změna. Tou bude, že osoby pracující prostřednictvím DPP a DPČ budou mít nárok na dovolenou, a dokonce se u nich použije stejná právní úprava jako u zaměstnanců. S tím předpokladem však, že stanovená délka týdenní pracovní doby zaměstnance bude činit 20 hodin. Pro více informací ohledně dovolené pro dohodáře sledujte Finance.cz na Facebooku

Čtěte také: Dovolené pro brigádníky jsou nesmysl, hodnotí firmy. Ale nakonec kývly

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 11 krát