Bude pro vás výhodnější odejít do starobního důchodu letos, nebo v roce 2024?

25.09.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Vznikl vám nárok na odchod do starobního důchodu? Přemýšlíte nad tím, zda do penze odejít ještě letos, nebo až příští rok? Pojďme se podívat na srovnání.

Zbystřit by měli všichni lidé, kterým vzniká nárok na přiznání starobního důchodu do konce roku 2023. Je to kvůli tomu, že se změnily podmínky, kdy je výhodné do penze odejít. Situace, kdy bylo loni výhodné odejít na konci roku do důchodu starobního i předčasného, je totiž letos úplně jiná.

Jak se budou valorizovat důchody od ledna 2024?

Od ledna 2024 se budou valorizovat všechny důchody (starobní včetně předčasných, invalidní i pozůstalostní) přiznané do konce roku 2023. Valorizace je stanovena zákonem a vždy ji upravuje nařízení vlády, které bylo 13. září 2023 schváleno.

Základní výměra důchodů se zvyšuje z letošních 4040 Kč o 360 Kč na 4400 Kč. Procentní výměra se pak na rozdíl od let minulých zvyšovat nebude.

TIP: Kalkulačka pro výpočet výše starobního důchodu

Změní se něco u výpočtu výše důchodů?

Výpočet nově přiznaných starobních důchodů v roce 2024 se bude provádět stejným způsobem jako u důchodů přiznaných v roce 2023, ovšem na základě nových parametrů stanovených stejným nařízením vlády. Důchody přiznané v roce 2024 pak budou valorizovány až od ledna roku 2025.

Aktuálně podle expertů ze společnosti Freedom Financial Services vychází důchody přiznané v roce 2024 vyšší než valorizované důchody přiznané do konce roku 2023, a to i přes skutečnost, že by starobním důchodům přiznaným do konce tohoto roku náležela mimořádná valorizace.

Čtěte také: Nevýhody předčasného důchodu přiznaného od října 2023

Odchod do důchodu 2023 a 2024: srovnání výše a výpočtu

Zdroj: Depositphotos

 

Kolik mohou činit rozdíly v důchodech?

Rozdíly mezi valorizovanými důchody přiznanými v roce 2023 a nově vypočítanými důchody v roce 2024 jsou přímo úměrné výši starobního důchodu. Jak ukazují data, čím vyšší důchod je, tím větší je i rozdíl ve prospěch roku 2024.

Podle Jiřiny Holubové, vedoucí oddělení penze společnosti Freedom Financial Services, právě proto nestačí pouze poukazovat na zvýšení průměrného důchodu. Důležité je brát zřetel i na to, jak se liší přiznání starobního důchodu v roce 2023 a 2024 u nízkých, průměrných i nadprůměrných důchodů.

Protože výše důchodů závisí na započitatelných příjmech a získané době pojištění, jsou pro srovnání zvoleny varianty výpočtu právě podle výše příjmů přepočítaných na současnou hodnotu peněz. Doba pojištění byla zvolena v délce 45 let pro všechny srovnávané varianty. Výpočty jsou uvedeny v následující tabulce.

Čtěte také: Odešli jste do důchodu až letos? Loňští žadatelé ho mohou mít vyšší o více než tři tisíce

Srovnání výše důchodu

Odchod do důchodu 2023 a 2024: srovnání výše a výpočtu

Zdroj: Freedom Financial Services

Ve všech šesti případech je starobní důchod přiznaný v roce 2024 vyšší než starobní důchod přiznaný v roce 2023 i po následné mimořádné a pravidelné valorizaci.

Z toho vyplývá, že ani předčasný důchod přiznaný do konce roku 2023, ať už podle nových, nebo podle starých pravidel, nebude vyšší než řádný starobní důchod na úrovni roku 2024. Totéž se týká předčasného důchodu bez výplaty.

Na konci roku 2023 se tedy nebude opakovat stejná situace jako v roce 2022, kdy bylo výhodné odejít do předčasného nebo starobního důchodu již v prosinci, a nikoliv v lednu 2023.

Čtěte také: Devět výhod předdůchodu po zákonných změnách

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY