Za chybně podané daňové přiznání může finanční úřad udělit pokutu až 50 000 Kč

13.03.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Osoby, kterým se datová schránka zřizuje ze zákona, mají povinnost podat daňové přiznání elektronicky. Ještě v loňském roce finanční úřady listinnou formu tolerovaly. Letos už za chybně podaná přiznání začnou padat pokuty.

Poprvé v loňském roce měly osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) povinnost podat daňové přiznání elektronickou formou. Tato povinnost se vztahuje na všechny, kterým je datová schránka zřizována ze zákona. Tedy na právnické osoby a OSVČ. 

Jde-li o fyzickou osobu, může si vybrat, zda zašle daňové přiznání prostřednictvím datové schránky, která byla zřízena pro FO – nepodnikající, nebo přes datovou schránku, která byla zřízena pro FO – podnikající.

Původně měly být datové schránky zřizovány automaticky i pro fyzické nepodnikající osoby. Tento návrh však neprošel legislativním procesem, proto je jejich zřízení i nadále na dobrovolné bázi.

Listinnou formu pro podání daňového přiznání mohou využít pouze osoby bez automaticky zřizované datové schránky, jedná se tedy převážně o zaměstnance. Za zaměstnance podává daňové přiznání zaměstnavatel, ale v některých případech (např. více druhů příjmu) si musí daňové přiznání podat sám zaměstnanec.

Zdroj: Depositphotos

Jak lze elektronicky podat daňové přiznání?

Možností, jak podat daňové přiznání elektronicky, je více.

  • Pro podání daňového přiznání lze využít aplikaci Elektronická podání pro Finanční správu nebo aplikaci Online finanční úřad. Obě aplikace jsou k nalezení na portálu MOJE daně,

  • podání daňového přiznání skrze datovou schránku,

  • zaslání daňového přiznání e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem.

Tip: Spočítejte a odevzdejte daňové přiznání s našimi interaktivními formuláři 

Do kdy daňové přiznání podat?

Listinná forma (pouze pro osoby bez automaticky zřízené dat. schránky)

Do úterý 2. dubna 2024

Elektronická forma

Do čtvrtka 2. května 2024

Přes daňového poradce

Do pondělí 1. července 2024

Přiznání je nutné nahrát ve formátu XML, nikoliv PDF

Ještě v průběhu loňského roku finanční úřady nesprávný způsob podání nepokutovaly a na novou povinnost poplatníky upozorňovaly prostřednictvím neformální komunikace. Nejedná se však pouze o nesprávný způsob podání, ale také o chyby v nesprávném formátu či struktuře.

Daňové přiznání, které se podává elektronicky, musí být nahráno v XML formátu, nikoliv v PDF. Nahrávání daňového přiznání ve špatném formátu PDF je podle Finanční správy nejčastější chybou. Zvýšenou pozornost by měli poplatníci rovněž věnovat uplatňovaným slevám na dani – na jaké mají nárok a v jaké výši

Chybuje se také v žádosti o vracení přeplatku na dani z příjmů. „Pokud je výsledkem daňového přiznání přeplatek, měl by se podávající ujistit, že přiznání bylo podepsáno a vyplněno nejenom v prohlášení o uvedených údajích, ale také v části žádosti o vrácení přeplatku na samotném konci formuláře přiznání,“ uvádí Finanční správa.

Formuláře pro podání daňového přiznání lze nalézt například v již zmiňované aplikaci MOJE daně.

Tip: Chystáte se vyplňovat přiznání k dani z příjmů? Na jaké změny si dát pozor

Jak vysokou pokutu může finanční úřad uložit?

Jestliže poplatník daňové přiznání nepodal předepsaným způsobem, má FÚ povinnost nejdříve poplatníka vyzvat, aby ve stanovené lhůtě odstranil vady v podání. Pokud poplatník chyby ve stanovené lhůtě napraví, hledí se na daňové přiznání tak, jako by bylo podané bez vad.

Neodstraní-li poplatník chyby, na které byl finančním úřadem upozorněn, ve stanovené lhůtě, vzniká mu povinnost uhradit pokutu ve výši 1000 Kč. Tato pokuta je splatná do 30 dnů od ode dne oznámení platebního výměru.

Někdy může FÚ vyměřit pokutu až do výše 50 000 Kč, a to v případě, že neodstranění vady závažně ztěžuje správu daní.

Finanční správa v souvislosti s blížícími se termíny pro podání daňového přiznání spustila od 4. března konzultační telefonní infolinky ve všech krajích a na konci března prodlouží také úřední hodiny podatelen.


Čtěte také: Nečekané daňové přeplatky za rok 2023 v příkladech

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ