Chystáte se vyplňovat přiznání k dani z příjmů? Na jaké změny si dát pozor

29.02.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Pomalu se blíží termín k odevzdání daňového přiznání, je načase najít všechny přílohy a podívat se, co se od loňska změnilo. Podívejte se na změny, které se vás pravděpodobně dotknou při vyplňování i odevzdání daňového přiznání.

Pro řadu lidí nastává stresující období spojené s vyplňováním přiznání k dani z příjmů. Jako každý rok i letos si musíte dát pozor na řadu změn. Tradičně se mění například sleva na dani školkovné či výše příjmů pro uplatnění daňového bonusu. Na jaké změny si tedy dát při vyplňování přiznání k dani z příjmů za rok 2023 pozor?

Daňové přiznání pro mnohé již jen elektronicky

Jste zvyklí odevzdávat daňové přiznání fyzicky na finančním úřadě? Pro řadu lidí se nic nemění, nicméně jestli vlastníte datovou schránku, musíte jej povinně podat elektronicky. To se týká prakticky všech OSVČ, protože jim byly loni zřízeny datové schránky. Jestliže tedy podnikáte jako OSVČ, podejte daňové přiznání elektronicky. Výjimkou je, pokud jste se přihlásili do režimu paušální daně – pak přiznání nemusíte dělat vůbec.

Termíny pro podání daňového přiznání v roce 2024

Elektronické podání s sebou nese jednu výhodu i pro ty, kdo ho nařízené nemají – odsunutý termín pro odevzdání daňového přiznání. Pro podání daňového přiznání papírovou formou platí termín úterý 2. dubna 2024.

Pro ty, kteří jej podávají elektronicky, pak platí termín čtvrtek 2. května 2024, mají tedy o více než 1 měsíc navíc na vyplnění.

Jestliže máte nařízený audit či využíváte služeb daňového poradce, platí pro vás termín 1. července 2024.

Daňové přiznání elektronicky snadno a rychle

Daňové přiznání v elektronické formě u mnohých vyvolává strach, ale není se čeho bát. Můžete využít přímého zaslání datovou schránkou (na finanční úřad, pod který spadáte). Nezapomeňte přiznání odeslat ve formátu XML.

Dále můžete využít portál Moje daně, který umožňuje přihlášení skrze vaši datovou schránku, bankovní identitu či jiné formy elektronického prokázání identity. Výhodou je, že vám již řadu kolonek předvyplní.

Dále můžete využít aplikaci Elektronická podání pro finanční správu (EPO) či software třetích stran.

Interaktivní daňové přiznání najdete rovněž na našich stránkách:

Jaký typ přiznání potřebujete Interaktivní XLS
Uplatňuji paušál stáhnout
Vedu účetnictví stáhnout
Mám více zdrojů příjmu stáhnout
Jsem pouze zaměstnanec  stáhnout

Zvýšila se sleva na dani školkovné, ale tentokrát naposled

Jako (téměř) každoročně se zvýšila minimální mzda, což se projevilo i v navýšení maximální výše slevy na dani „školkovné“. Tu lze za rok 2023 uplatnit až do 17 300 Kč a může ji uplatnit jeden z rodičů při umístění dítěte v předškolním zařízení (podmínka je ta, že musí s dítětem žít ve společné domácnosti).

Nutné je k přiznání přiložit potvrzení z mateřské školy či jiného předškolního zařízení o výši vynaložených výdajů poplatníkem „za umístění“ (stravné se nepočítá).

Tuto slevu na dani uplatníte letos naposled. V daňovém přiznání za rok 2024 podávaném v příštím roce již tuto slevu neuplatníte, protože byla zrušena. A nebyla jediná.

Některé slevy na dani byly zrušeny či omezeny, za loňský rok je ještě ovšem uplatníte

Vedle školkovného byla zrušena sleva na dani na studenta ve výši 4020 Kč.

Za minulý rok 2023 ji ovšem v daňovém přiznání ještě můžete uplatnit, příští rok již ne.

Dále byla omezena sleva na dani na manželku/manžela. Zde bude od příštího daňového přiznání platit podmínka, že tuto slevu na dani lze uplatnit pouze na manželku či manžela pečující o dítě pouze do 3 let věku.

Tip: Sleva na manželku nebo manžela 5× jinak

 

Daňový bonus mohou uplatnit lidé s příjmy 103 800 Kč a více

Minimální mzda má rovněž vliv na to, kdo může uplatnit daňový bonus. Podmínka je, že je nutné mít příjmy alespoň ve výši šestinásobku měsíční minimální mzdy, za rok 2023 tedy alespoň 103 800 Kč.

Do limitu se počítají pouze příjmy ze zaměstnání či podnikání. Dříve byla výše daňového bonusu zastropována, nyní již není jeho výše nijak omezena.

Hranice příjmů pro podání přiznání se zvýšila na 50 000 Kč

Do zdaňovacího období 2022 byla hranice ročních příjmů pro podání daňového přiznání k dani z příjmů ve výši 15 000 Kč.

Při podávání daňového přiznání k dani z příjmů za rok 2023 platí hranice ročních příjmů, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, ve výši 50 000 Kč, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně.

K paušální dani lze mít jiné příjmy až do výše 50 000 Kč

Od zdaňovacího období 2023 mohou mít OSVČ s paušální daní kromě příjmů ze samostatné činnosti i ostatní příjmy, včetně příjmů z nájmu či z kapitálového majetku, a do 50 000 Kč nemusí podávat daňové přiznání. Doposud platila hranice 15 000 Kč.

O změnách v daňových přiznáních povídá Jan Molín v podcastu Podnikatele

Zaměstnanci nemusejí podávat daňové přiznání až do příjmů ve výši 20 000 Kč

Někteří zaměstnanci mají povinnost podat daňové přiznání (například podnikající zaměstnanci, ti s pronájmem či jinou výdělečnou činností). I zde platí limit ve výši hrubých příjmů (ne dosaženého zisku).

Do zdaňovacího období 2022 platil limit ve výši 6000 Kč, pro zdaňovací období 2023 se tento limit zvyšuje na 20 000 Kč.

Vyšší odpočet darů až do výše 30 % základu daně

Od základu daně si lze běžně odečíst dary do hodnoty 15 % daňového základu. Nicméně kvůli pandemii koronaviru a ruské agresi na Ukrajině si lze odečíst dary až v hodnotě 30 %.

Nemění se minimální hranice pro uplatnění daru, celková hodnota darů musí dosáhnout alespoň 1000 Kč nebo 2 % základu daně. Pokud budete tento odpočet uplatňovat, musíte k daňovému přiznání přiložit také potvrzení o daru.

Zdroj: Depositphotos

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DANĚ