Nezapomeňte zaplatit poplatky za svoz odpadu. Většina obcí je chce do konce března

14.03.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Poplatky za svoz odpadu mají ve většině obcí splatnost do konce března kalendářního roku. Ve větších městech bývá mnohdy termín pozdější. Nejvyšší hranice vybíraných poplatků zůstaly stejné jako v předchozích letech.

Ještě v minulém roce byl podán v rámci novely o místních poplatcích pozměňovací návrh, který by zvýšil horní hranice poplatků na svoz odpadu. Tento návrh však nebyl přijat, a tak maximální výše poplatků zůstala ve stejné výši jako v minulých letech.

Obce si mohou na základě zákona o místních poplatcích vybírat určité poplatky, které slouží především jako náhrada nákladů za poskytnutí určitých služeb občanům. Není však jejich povinností tyto poplatky vybírat. Jejich zavedení stanovují obce v obecních závazných vyhláškách, kde jsou uvedené výše poplatků. Ty nesmějí přesáhnout částku uvedenou v zákoně.

Mezi nejrozšířenější poplatky vybírané obcemi se řadí poplatky za svoz odpadu a poplatky za psa. Každá obec si může libovolně stanovit termín splatnosti těchto poplatků, avšak mnohdy bývá splatnost nastavena do 31. března kalendářního roku. Větší města mají často tento termín prodloužen.

Poplatek se hradí za celý kalendářní rok.

Zdroj: Shutterstock

Výše sazeb se odvíjí od využívaného odpadového systému v dané obci

Každá obec musí v rámci svého území řešit svoz vyprodukovaného odpadu od občanů. Obec má možnost využít dva druhy odpadových systémů. Prvním z nich je obecní systém odpadového hospodářství a druhý je nazýván odkládáním komunálního odpadu z nemovité věci. Obec si může vybrat pouze jeden. Jak se od sebe navzájem liší?

Systém odpadového hospodářství je obcemi nejvíce preferovaný

Rozšířenějším je obecní systém odpadového hospodářství i pro svoji administrativní jednoduchost. V tomto systému se nepočítá s množstvím vyprodukovaného odpadu, pouze se zaplatí pevně stanovená sazba daná obecní vyhláškou.

Nejvyšší možná sazba za systém odpadového hospodářství je stanovena v současné době na 1200 Kč za kalendářní rok. Při kratším pobytu se poplatek snižuje podle počtu měsíců, kdy měl poplatník trvalé bydliště jinde.

(Např.: 600 Kč (roční poplatek) / 12 = 50, 1 měsíc = 50 Kč, 600 − 50 = 550 Kč. Při délce 11 měsíců trvalého pobytu by poplatník zaplatil 550 Kč).

Povinnost poplatku se vztahuje na každého, kdo má v obci nahlášený trvalý pobyt nebo je vlastníkem nemovitosti v této obci, ve které není trvale přihlášena žádná fyzická osoba.

Od poplatků jsou osvobozeny osoby platící poplatek za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci v jiné obci a zároveň mající v této jiné obci bydliště. Další skupiny osob, které jsou od poplatků osvobozeny, vymezuje zákon o místních poplatcích v § 10g.

Tip: Musíte platit v nájmu poplatky za komunální odpad, když na adrese nemáte trvalé bydliště?

 

Pro odkládání komunálního odpadu z nemovité věci je rozhodující skutečné bydliště

Režim odkládání komunálního odpadu z nemovité věci už je o něco složitější. Počítá se v něm totiž se skutečným množstvím vyprodukovaného odpadu. Poplatník tedy platí za to, co skutečně vyprodukoval. Obec, která funguje v tomto režimu, si volí, jak bude vyprodukovaný odpad počítat. Zákon jí umožňuje vybrat si ze tří možností. 

Počítat odpad podle jeho hmotnosti, objemu nebo množství soustřeďovaných prostředků (popelnic) pro nemovitost.

Maximální sazba za kilogram činí 6 Kč. Za 1 litr je se platí 1 Kč. Litrová sazba se používá také u množství popelnic pro nemovitost.

Na rozdíl od předchozího systému platí obci pouze ty osoby, které mají v obci skutečné bydliště, a dále také majitelé nemovitostí, ve kterých nemá žádná fyzická osoba skutečné bydliště.

Od poplatku mohou být osvobozené osoby preferující bezobalový způsob života, avšak je nutné toto dokázat také obecnímu úřadu.

Poplatníkem je v tomto systému společenství vlastníků jednotek (pokud je založené) a v ostatních případech majitel nemovitosti. Plátce poplatku (např. pronajímatel) má povinnost vybrat poplatek od poplatníka (např. nájemce).

Chystá se zálohový systém na plastové a plechové láhve

Nově se také chystá zálohový systém pro plastové láhve a plechovky. Tyto obaly by se místo do kontejnerů odnášely na určená sběrná místa v obci. Za odnos by spotřebiteli byla vrácena záloha za každou láhev. Systém by mohl začít fungovat již od příštího roku, více informací o této novince popisujeme zde.


Čtěte také:

Chystáte se vyplňovat přiznání k dani z příjmů? Na jaké změny si dát pozor

Kde pořídit svůj první bitcoin? Poradíme, na jakou otázku byste si předtím měli odpovědět

Štítky:

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DANĚ