Kdy musíte zapomenout na možnost čerpání předčasného důchodu

11.04.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Po zpřísnění podmínek pro výpočet předčasného důchodu od října loňského roku stoupl počet občanů, kteří si nemohou odchod do předčasného důchodu dovolit. Podívejme se na praktické příklady, kdy nelze s předčasným důchodem počítat.

Do předčasného důchodu je možné odejít nejdříve 3 roky před dosažením řádného důchodového věku, pokud je splněna podmínka minimální doby pojištění. Při volbě předčasného důchodu se provádí krácení za každých započatých 90 dní předčasnosti ve výši 1,5 % z výpočtového základu. Kdo si nemůže předčasný důchod dovolit?

Zdroj: Depositphotos

Příklad 1: Touha po práci na zkrácený úvazek

Paní Marii budou v květnu chybět tři roky do dosažení řádného důchodového věku. Paní Marii již práce na plný úvazek velmi zmáhá, její zaměstnavatel by souhlasil s prací na poloviční úvazek. Paní Marie tedy uvažuje, že by pracovala na zkrácený úvazek a k tomu pobírala předčasný důchod.

Bohužel toto na první pohled zajímavé řešení životní situace není možné. Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. Ze zkráceného úvazku se přitom vždy platí sociální pojištění. Pobírat předčasný důchod a k tomu současně pracovat na zkrácený úvazek nelze.

Čtěte také: Jak si můžete přivydělat v průběhu předčasného důchodu?

Příklad 2: Nízká doba pojištění

Pan Milan dosáhne v prosinci 2024 nutného věku pro přiznání předčasného důchodu. Bohužel pan Milan aktuálně získal dobu pojištění v rozsahu 38 let. Od října 2024 se přitom potřebná minimální doba pojištění pro přiznání předčasného důchodu zvyšuje z 35 let na 40 let.

Zatímco pro přiznání řádného starobního důchodu bude stále nutné získat alespoň minimální dobu pojištění v rozsahu 35 let, tak pro předčasné důchody o 5 let vyšší. Z důvodu zvýšení nároků na minimální dobu pojištění u předčasných důchodů budou muset někteří občané, kteří by se spokojili s nižším důchodem, odcházet až do řádného starobního důchodu, jako je tomu v případě pana Milana.

Spočítejte si váš řádný starobní důchod v naší kalkulačce

 

Příklad 3: Platba nízkých záloh jako OSVČ

Podnikatel Ladislav dlouhodobě vykazoval nízké zisky a platil pouze minimální zálohy na sociálním pojištění. Z důvodu nízkých plateb na sociálním pojištění nepřichází pro pana Ladislava předčasný důchod do úvahy, samotný řádný starobní důchod bude mít velmi nízký. Při odchodu do předčasného důchodu o tři roky dříve by pan Ladislav neměl předčasný důchod ani ve výši 10 000 Kč ani při získání nadstandardní doby pojištění. Z důvodu velmi nízkého předčasného důchodu bude muset pan Ladislav odejít až do řádného starobního důchodu.

Čtěte také: Šest příkladů, kdy není starobní důchod ani 13 tisíc Kč

Příklad 4: Získání minimální doby pojištění

Pan Filip může v březnu 2024 odejít do předčasného důchodu o tři roky dříve, přesně splňuje podmínku minimální doby pojištění v rozsahu 35 let. Přestože osobní vyměřovací základ (průměrná hrubá měsíční mzda za odpracované roky v současné hodnotě) má pan Filip ve výši 40 000 Kč, nakonec z finančních důvodů do předčasného důchodu nepůjde, neboť mu vychází předčasný důchod necelých 13 000 Kč. Pan Filip tedy bude pracovat až do řádného důchodového věku, čímž se vyhne krácení za předčasnost a současně o tři roky zvýší svoji dobu pojištění. Rozdíl mezi řádným a předčasným starobním důchodem bude mít pan Filip přibližně 5500 Kč.

Příklad 5: Práce za minimální mzdu

Paní Andrea dlouhodobě pracovala za minimální mzdu. Přestože s ohledem na výpočet starobního důchodu je na tom významně lépe než OSVČ platící nízké zálohy na sociálním pojištění, stále z finančních důvodů bude muset odejít až do řádného starobního důchodu. Při odchodu do předčasného důchodu dříve o 1080 dní před dosažením řádného důchodového věku činí předčasný důchod při získání doby pojištění v rozsahu 41 let a výši osobního vyměřovacího základu 17 300 Kč (minimální mzda v roce 2023) částku 11 926 Kč.

Řádný starobní důchod při získání doby pojištění v rozsahu 44 let a osobním vyměřovacím základu 17 300 Kč činí podle výpočtové formule roku 2024 částku 15 818 Kč. Jak by vyšel předčasný důchod aktuálně vám, si můžete spočítat v naší kalkulačce.

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 19 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY