Co týden dal? Operátoři musí vracet část pokut za předčasně ukončené smlouvy

14.03.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Mobilní operátoři budou muset zřejmě vracet část smluvních pokut, které naúčtovali zákazníkům za předčasné ukončení smlouvy. Český telekomunikační úřad se postavil proti výkladu operátorů, kteří si až do letošního února účtovali vyšší smluvní pokuty než maximálně pětinu zbývajících měsíčních paušálů. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Průzkumný tým Mezinárodního měnového fondu zůstane na Ukrajině a zahájí s vládou jednání o hospodářském reformním programu a finanční pomoci od MMF. Oznámila to šéfka MMF Christine Lagardeová.
Více informací

Evropská centrální banka (ECB) je v případě potřeby připravena k dalším krokům na ochranu ekonomiky eurozóny před deflací, tedy poklesem cen. Uvedl to šéf banky Mario Draghi. Nebezpečí deflace je nyní podle šéfa ECB "celkem omezené", čím déle se však bude inflace držet na nízké úrovni, tím bude toto riziko větší.
Více informací

Ruský plynárenský monopol Gazprom nestojí o další plynovou krizi kvůli Ukrajině, která mu za dodávky této suroviny dluží přes 1,8 miliardy dolarů (více než 35 miliard Kč). Řekl to generální ředitel firmy Alexej Miller. Upozornil, že Gazprom by měl sice právo zadržovat nezaplacený plyn pro Ukrajinu, ale pokračuje v dodávkách, aby neohrozil tranzit do Evropy.
Více informací

Irská ekonomika zažila v posledním loňském čtvrtletí nečekaný mezičtvrtletní propad o 2,3 procenta, a smazala tím takřka stejný růst z předešlých třech měsíců. Za celý loňský rok hrubý domácí produkt ostrova kvůli tomu oslabil o 0,3 procenta po nepatrném růstu v předešlém roce. Plyne to z údajů irského statistického úřadu.
Více informací

Novozélandská centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,75 procenta. Nový Zéland se tak stal první vyspělou zemí, která od začátku globální finanční krize sazby zvýšila. Ekonomové tento krok, který se očekával, hodnotí jako další známku, že se globální ekonomika po zhruba pěti letech útlumu či jen slabého růstu nyní zřetelně zotavuje.
Více informací

Obavy z útlumu čínské ekonomiky a z vývoje na Ukrajině oslabovaly rizikovější měny zemí, které jsou velkými vývozci surovin, což je například Austrálie, Chile nebo Jihoafrická republika. Posiloval naproti tomu japonský jen a švýcarský frank, tedy měny, které se v nejistých dobách považují za bezpečné útočiště.
Více informací

Slovensko v únoru zasáhla deflace. Zboží a služby proti loňsku v průměru zlevnily o 0,1 procenta a o stejnou hodnotu se spotřebitelské ceny snížily i v meziměsíčním srovnání. Informoval o tom slovenský statistický úřad.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Státní dluh České republiky loni stoupl o 15,7 miliardy korun na 1,683 bilionu korun. Údaje z počátku ledna potvrdilo ministerstvo financí. Jde o nejnižší přírůstek státního dluhu od roku 1996. Na každého Čecha tak připadá dluh přes 160.000 Kč.
Více informací

Růst českého průmyslu v lednu zpomalil. Průmyslová výroba meziročně vzrostla o 5,5 procenta, v prosinci to bylo o 9,3 procenta. Hodnota nových zakázek stoupla o 12,6 procenta. Průmyslovým podnikům pomohla zejména poptávka ze zahraničí. Informoval o tom Český statistický úřad.
Více informací

Úsek dálnice D8, který vede Českým středohořím, bude zřejmě dostaven až v roce 2016. ČTK to řekl vedoucí stavby František Zuckerstein. Dostavba se už několikrát posouvala, naposledy mluvilo ministerstvo dopravy o konci roku 2015.
Více informací

Na 42 procent tuzemských firem podle průzkumu Hospodářské komory ČR hodnotí devizové intervence České národní banky negativně a uvádí, že jejich podnikání poškodí. Naopak 16 procent podniků podle tohoto průzkumu je považuje za dobré rozhodnutí, podle 34 procent intervence na jejich podnikání vliv mít nebudou. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila Hospodářská komora v únoru mezi 580 svými členy, tedy mezi velkými, středními i malými firmami včetně živnostníků.
Více informací

Pokud Škoda Auto začne v závodě Kvasiny na Rychnovsku vyrábět nový vůz, mohlo by u dodavatelů dílů v okolí rozšířeného závodu vzniknout až 3000 nových pracovních míst. ČTK o tom informovala společnost Accolade, která již pro dodavatele automobilky připravuje pozemky v průmyslové zóně asi dva kilometry od Kvasin. Škoda Auto rozšíření Kvasin zatím nepotvrdila. Nezaměstnanost na Rychnovsku nyní činí 6,1 procenta, bez práce tam je 3400 lidí. V hradeckém kraji nemá práci 29.000 lidí a nezaměstnanost je 7,7 procenta.
Více informací

Česká republika by měla zhruba do dvou týdnů začít čerpat peníze z EU na likvidaci následků loňských červnových povodní. Ministr financí Andrej Babiš totiž podepsal se zástupci EU dohodu, která umožní čerpání prostředků z evropského Fondu solidarity ČR za 15,9 miliónu eur (zhruba 412 milionů korun). Informovalo o tom ministerstvo financí.
Více informací

Mobilní operátoři budou muset zřejmě vracet část smluvních pokut, které naúčtovali zákazníkům za předčasné ukončení smlouvy. Český telekomunikační úřad se postavil proti výkladu operátorů, kteří si až do letošního února účtovali vyšší smluvní pokuty než maximálně pětinu zbývajících měsíčních paušálů. Oznámil to v tiskové zprávě.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU