Co týden dal? Česká ekonomika letos poroste o 1,8 procenta

25.04.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česká ekonomika letos stoupne v průměru o 1,8 procenta, vyplývá z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz 17 tuzemských odborných institucí. V roce 2015 by měl hrubý domácí produkt (HDP) stoupnout o 2,4 procenta. Následně by měl růst zrychlit na 2,6 procenta v roce 2016 a pak mírně klesnout na 2,5 procenta v roce 2017. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Deficity veřejných financí v eurozóně a celé Evropské unii byly v loňském roce na úrovni tří a 3,3 procenta. Proti roku 2012 se tedy snížily, tehdy byly 3,7 procenta a 3,9 procenta. Uvedl to evropský statistický úřad Eurostat. Naopak vládní dluh vzrostl, v zemích platícím eurem byl jeho poměr k hrubému domácímu produktu (HDP) 92,6 procenta, v celé EU 87,1 procenta. O rok dříve to bylo 90,7 procenta a 85,2 procenta.
Více informací

Evropská centrální banka by mohla spustit širší program nákupu aktiv v případě zhoršení výhledu vývoje inflace v eurozóně. Prohlásil to prezident ECB Mario Draghi. Upozornil, že ECB nyní očekává, že inflace zůstane delší dobu na nízké úrovni a pak opět začne růst, a zdůraznil, že důležitým faktorem při hodnocení výhledu cenové stability je vývoj směnného kurzu.
Více informací

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že sankce spojené s ukrajinskou krizí poškozují jeho zemi. Škody ale prý moc vážné nejsou, citovala jej agentura Reuters. Ruský ministr přírodních zdrojů mezitím upozornil, že zahraniční ropné a plynárenské společnosti, které odejdou, by mohly mít problém se vrátit.
Více informací

Postavení pěti klíčových zemí střední Evropy z hlediska úvěrové důvěryhodnosti se díky oživení jejich ekonomik stabilizuje i přes celkově vyšší veřejné dluhy. Ekonomiky Polska a Maďarska podporuje rostoucí domácí poptávka, zatímco ve prospěch Česka, Slovenska a Slovinska hraje exportní dynamika. Napsala to ve zprávě o regionu ratingová agentura Moody´s.
Více informací

Spotřebitelská důvěra v zemích eurozóny se v dubnu zlepšila více, než se čekalo. Ukazatel spotřebitelské nálady se zvýšil i v celé Evropské unii. Vyplývá to z prvních odhadů, které zveřejnila Evropská komise.
Více informací

Podnikatelská aktivita v eurozóně v dubnu rostla nejrychlejším tempem za téměř tři roky. Podniky jsou však nadále nuceny snižovat ceny, aby získaly nové zakázky. Vyplývá to z průzkumu společnosti Markit mezi nákupními manažery.
Více informací

Řecku se podařilo loni dosáhnout milníku, který mu může pomoci k úlevě při splácení dluhu. Evropská komise uvedla, že Řecko loni vykázalo přebytek primárního rozpočtu, který nezahrnuje náklady na obsluhu dluhu, 0,8 procenta hrubého domácího produktu. Právě rozpočtový přebytek byl podmínkou od vlád zemí eurozóny pro odsouhlasení některé z forem odpuštění části řeckého dluhu.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Česká ekonomika letos stoupne v průměru o 1,8 procenta, vyplývá z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz 17 tuzemských odborných institucí. V roce 2015 by měl hrubý domácí produkt (HDP) stoupnout o 2,4 procenta. Následně by měl růst zrychlit na 2,6 procenta v roce 2016 a pak mírně klesnout na 2,5 procenta v roce 2017.
Více informací

Průměrná cena nabízených bytů v Praze v prvním čtvrtletí stoupla o 0,2 procenta na 61.430 korun za metr čtvereční. Naopak nově postavené byty jsou levnější, meziročně o 5,5 procenta. Metr čtvereční developeři prodávají průměrně za 54.400 korun. Vyplývá to z analýzy, kterou na společné akci se Stavebním fórem představil předseda představenstva a generální ředitel developerské společnosti Trigema Marcel Soural.
Více informací

Conseq důchodová penzijní společnost připsala účastníkům transformovaného fondu za rok 2013 zhodnocení 2,17 procenta. Společnost o tom informovala ČTK. Fond, který loni získala společnost Conseq při koupi Aegon penzijní společnosti, připsal za rok 2012 výnos 2,21 procenta. Ten byl tehdy nejvyšší na trhu.
Více informací

Společnost Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, vyplatí za loňský rok hrubou dividendu 820 korun. Je to o 80 Kč méně než loni. Rozhodla o tom řádná valná hromada. Akcionáři by ale nakonec mohli získat více, protože na programu valné hromady je i návrh na zrušení rezervního fondu, který už podle platné právní úpravy není nutné vytvářet. Celkem by tedy mohlo být na jednu akcii vyplaceno 880 korun.
Více informací

Objem pohledávek předaných inkasním agenturám klesl loni o sedm miliard korun na 23 miliard korun. Na trhu bylo 1,7 milionu nových pohledávek, což je o 300.000 méně než o rok dříve. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu inkasního trhu v Česku provedeného Asociací inkasních agentur ve spolupráci se společností EY.
Více informací

Důvěra v českou ekonomiku se v dubnu téměř nezměnila, její souhrnný indikátor proti březnu stoupl jen o 0,2 bodu. Stoupla hlavně důvěra spotřebitelů, u podnikatelů se příliš neměnila. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). V meziročním srovnání se zvýšil souhrnný indikátor důvěry a také důvěra podnikatelů i spotřebitelů, a to podstatně výrazněji než v meziměsíčním.
Více informací

Cizinci, kteří do Česka přijedou legálně za prací, budou místo takzvané zelené karty dostávat novou zaměstnaneckou. Nebudou tak muset zvlášť žádat o povolení k pobytu. Předpokládá to vládní novela cizineckého zákona, kterou schválil Senát beze změn. Přijetí novely vyžaduje EU. Nyní ji k podpisu dostane prezident.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU