ČMHB vydala dvoumiliardovou emisi hypotečních zástavních listů

24.06.1999 | ,
BYDLENÍ


Českomoravská hypoteční banka (ČMHB) dnes vydala pátou emisi hypotečních zástavních listů. ČTK to sdělil mluvčí banky František Pavelka. Celou emisi upsala IPB, která její podstatnou část ode dnešního dne nabízí občanům v sekundárním prodeji na svých pobočkách. Emise přestavuje dvě miliardy korun a má pětiletou splatnost.
Nominální hodnota listu je deset tisíc korun. Výnos, který je na základě zákona osvobozen od daně z příjmu, je 8,2 procenta. Pravidelná roční výplata kupónu bude 24. 6. 2000 až 24. 6. 2004. Hypoteční zástavní listy jsou stejně jako předchozí emise obchodovatelné na Burze cenných papírů Praha. Listy jsou na doručitele a jsou v zaknihované podobě.
Pět hypotečních bank (Vereinsbank, Hypobank, ČMHB, ČS a KB) doposud emitovaly hypoteční zástavní listy za 12,7 miliardy korun, z toho jen ČMHB listy za 6,3 miliardy korun. S dnešní dvoumiliardovou emisí jsou tak na trhu k dispozici listy za 14,4 miliardy korun. Hypoteční zástavní listy Vereinsbank za 300 miliónů korun nejsou totiž veřejně obchodovatelné.
Na dnešní valné hromadě akcionáři schválili hospodaření ČMHB za rok 1998. Banka loni vykázala zisk 10,817 miliónu korun a bilanční sumu 11 miliard korun. Výše čerpaných úvěrů činila 8,66 miliardy korun a schválených úvěrů bylo za 9,217 miliardy korun. Vklady a úvěry přijaté od bank v pasivech ČMHB převažovaly a činily šest miliard korun. V aktivech dominovaly poskytnuté úvěry. Banka má 1,156 miliardy korun v pokladních a mezibankovních operacích. K dnešnímu dni překročila výše schválených hypotečních úvěrů 10,1 miliardy korun, řekl Pavelka.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ