Letošní obchodování je u konce

23.11.1999 | ,
Domovská stránka


Včerejší obchodování na pražské burze se neslo v duchu posledních dní

Včerejší obchodování na pražské burze se neslo v duchu posledních dní. Aktivita obchodníků byla mizivá a objemy minimální (celkem se zobchodovalo za 330 milionů Kč, z toho z povinnosti pouhých 122 milionů Kč. Za této stagnace index PXD klesl o 0,39 % a PX 50 o 0,73 %. Chápu, že může znít v polovině listopadu jako drzost tvrzení, že investoři již ukončili pro tento rok obchodování, ale skutečnost je taková.

ČR nenabízí příliš zajímavých událostí pro investory ani v jiných časech, natož v současné předvánoční letargii a v době očekávání roku 2000. Včera se tedy tradičně nejvíce obchodovaným (110 milionů Kč) cenným papírem stal SPT Telecom, který klesl o 1,11 % na 506 Kč. Dále zaujaly objemy přes 50 milionů korun Komerční banka a Česká spořitelna. Komerční banka se snad po týdnu opět k

upovala, aby uzavřela na 882 korunách. Vzhledem k plánovanému navýšení základního jmění lze očekávat u tohoto papíru ještě růstový potenciál. Česká spořitelna ztratila 3,5 % a zavřela na 165 korunách, což je cena z poloviny července.

Zájem o akcie ČS ze strany zahraničních investorů je, zvláště po pravděpodobném oddlužení banky. Avšak nyní se již blíží vydání nových akcií, a kupci jsou opatrní. Protože není poptávka a ti, co ještě drží "staré" společně s obchodníky spekulujícími na pokles prodávají, t

ak cena ČS padá. Pohyby ceny České spořitelny v období vydání nových akcií budou bezesporu to nejzajímavější na českém kapitálovém trhu do konce letošního roku. Tak mohutný objem cenných papírů náš trh ještě nezažil. Z ostatních papírů bylo včera ještě zajímavé obchodování s akciemi IPB. Zprvu cena klesla až na 103 Kč, aby skončila na 109 Kč. Nicméně I tato uzavírací hodnota znamená denní ztrátu o 6,28 %. Akcie IPB nepatří mezi standardně obchodované české papíry v zahraničí, a tak při mnohých nejasnostech ohledně navyšování základního jmění si tento titul stále ještě hledá své místo v systému SPAD i svoji cenu.

Zdroj: LN z 23. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka