K čemu slouží úroky národní banky

22.11.1999 | ,
Domovská stránka


Česká národní banka používá tři klíčové sazby, jejichž nastavením ovlivňuje cenu a dostupnost peněz v celé ekonomice

Česká národní banka používá tři klíčové sazby, jejichž nastavením ovlivňuje cenu a dostupnost peněz v celé ekonomice. Jejich význam je různý podle okamžité situace a také podle hospodářského cyklu, v němž se země právě nachází.
Nejnižší je vždy diskontní sazba. Za tu půjčuje národní banka ostatním finančním ústavům, a uvolňuje tak peníze do ekonomiky.

V některých obdobích tento kohout uzavře (to se stalo například 1. října 1997, kdy banka zastavila poskytování diskontních úvěrů), což potom naopak omezí možnost komerčních bank získávat zdroje jinak než od vkladatelů, na mezibankovním trhu nebo v cizině. Naopak v obdobích ry

chlého rozvoje ekonomiky, a tedy při nutnosti obsluhovat růst novými penězi, úvěry poskytnuté za diskont rostou.

Sazba, která má střední hodnotu, se nazývá repo - na rozdíl od diskontu není cenou za půjčované, ale naopak za peníze půjčené od bank. S touto sazbou přichází ČNB na trh s nabídkou odkoupení přebytečných prostředků a jejich uložení na bezrizikovém účtu. Pokud je sazba vysoká, tlačí celkově cenu peněz vzhůru a dostupnost úvěrů například pro podniky se zhoršuje. Ostatní ústavy totiž raději uloží p

eníze u ČNB, než by půjčovaly podnikům nebo šly se svými prostředky na mezibankovní trh. Ty ústavy, které však půjčovat chtějí a peníze potřebují, svou poptávkou zvýší cenu peněz na mezibankovním trhu nad úroveň repo sazby. Význam repo sazby roste v době, kdy ČNB chce výrazněji zasáhnout do dění - růst této sazby vede k ukládání peněz na mezibankovním trhu, pokles naopak nutí banky umisťovat peníze jiným způsobem než u ČNB, nabídka peněz roste a tlačí ceny dolů.

Relativně nejméně významná je lombardní sazba, která je nejvyšší a slouží ke krátkodobému refinancování bank, které se dostávají do potíží s dostatkem volných prostředků. V dnešní době Česká národní banka stanovila jednotlivé sazby, po neustálém snižování, na hodnoty: diskontní sazba 6 %, repo sazba 7,5 % a lombardní sazba 10 %.


Zdroj: Ekonomik CZ 2/1999


Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka