Penzijní připojištění se státním příspěvkem

14.04.1999 | ,
DŮCHODY A DÁVKY


Účast na penzijním pripojištění se státním příspevkem upravuje zákon 42/1994 Sb. Zákonodárce zvolil tzv. občanský princip, při kterém stát přispívá všem úcastníkum penzijního připojištění pevně stanovenou měsíční částkou (tab. c. V/1).Nárok na státní příspěvek lze uplatnit pouze u jednoho uzavřeného penzijního připojištění na jednoho účastníka. Penzijní fondy jsou otevřené všem občanum ČR, kteří dovršili 18 let.

Stagnace trhu s penzijním připojištěním

Trh s penzijním připojištěním se odhaduje na necelé tri milióny účastníku. Za čtyři a pul roku se připojisti- lo přes 1,6 miliónu lidí. V roce 1998 přírustky účastníku stagnovaly. Důvody jsou predevším v tom, že klienti, jak- mile splní předepsanou dobu pro spoření, vybírají úložky i státní příspěvek a dále v připojištění nepokračují. Zřetelně fondům začíná scházet motivační systém, ten by měl znamenat buď valorizaci státního príspěvku, ne- bo možnost odepisovat připojištění z daňového základu. K příčinám poklesu zájmu klientů se dá také přiřadit silná konkurence stavebního spoření a celková ochablost kupní síly občanu. Fondům se opět nepodařilo dů- sledne oslovit mladší generace. Pruměrný věk účastníka se stále pohybuje mezi 40 az 50 lety. Průměrná výše mesíční úložky účastníka bez státního příspěvku se pohybuje jen málo nad 300 korunami. Na trhu se vyprofilo- valy dva nejsilnější fondy: Penzijní fond Komerční banky (300 000 pojištěnců), Vojenský otevřený penzijní fond (300 000 pojištěnců).

Zhodnocení příspěvku

Penzijní fondy spravovaly v roce 1995 prostředky za více nez šest miliard korun, v roce 1996 uz za 8 mili- ard korun, v roce 1997 se suma spravovaného majetku vyšplhala na 13 mld., v roce 1998 je jejich majetek od- hadován na 20 mld. V něm jsou zahrnuty prostředky účastníku, zaměstnavatelů a státu. Připsané výnosy za rok 1997 se nijak nelišily od předchozích let a odpovídaly míře inflace daného roku. (Výjimku tvořily případy, kdy fond hospodařil se ztrátou, ale akcionáři výnos hradili. Některé fondy připsaly výnosy i zřetelně pod úrovní inflace.

Zdroj: Ročenka HN, 3. ročník

Autor článku

 

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY