David: Peníze z prodeje budov půjdou na oddlužení nemocnic

24.06.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Nemocnice již mohou prodávat budovy a majetek, který nepotřebují. Výnos by měl jít na jejich oddlužení. Novinářům to řekl v úterý ministr zdravotnictví Ivan David.
Podle něj až dosud nemocnice, pokud přebytečnou budovu prodaly, musely peníze odvést do státního rozpočtu. Vláda ale minulý týden rozhodla, že tyto peníze půjdou na zvláštní fond, kde se budou soustřeďovat. Nemocnice pak ministerstvu doloží, k čemu je chtějí použít. "Jednoznačně by měly jít na oddlužení nemocnic.
Pokud půjde o ziskovou nemocnici, která prodá přebytečný majetek, pak by peníze měly jít na stavební úpravy uvnitř nemocnic nebo přístrojové vybavení. Každý z těchto projektů bude schvalovat vláda. "Z 99 procent mají nemocnice jistotu, že se jim peníze vrátí zpět, že zůstanou ve zdravotnictví," řekl David.
Oznámil dále, že vláda by dnes měla rozhodnout o cenách zdravotní péče na druhé pololetí, protože poskytovatelé zdravotní péče a pojišťovny se na nich nedohodly. Malé pojišťovny až dosud platily nemocnicím méně než VZP. David navrhuje rozdělit nemocnice na dvě kategorie (velké a malé) a přinutit malé pojišťovny, aby jim platily stejně jako VZP. Nový způsob plateb by byl podle Davida spravedlivější, protože by vycházel z průměrného výkonu skupiny nemocnic.
Pro ambulantní specialisty navrhuje bod za korunu při vykázání 9 hodin práce za pracovní den nebo 80 haléřů za 12 hodin práce. "Mohou si vybrat. Je nehorázné, když lékař vyčerpá limit od pojišťovny za několik hodin a pak, i když má plnou čekárnu, neordinuje," řekl David.

Zdroj: Právo 23.6.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ