Jsem student. Plzeňský student.

20.07.2008 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Možná jste se dozvěděli, že vaším hostitelským městem bude na dalších pár let právě Plzeň. A jistě máte teď spoustu otázek, které vám nedávají spát. Jak se v začátcích vypořádat se systémem studia, městskou dopravou, ubytováním, kde se najíst, jak si přivydělat a kde to nakonec všechno zapít, to vám nastíní následující článek!

Studium na ZČU
Západočeská univerzita (dále ZČU) v Plzni má podobně jako jiné vysoké školy v ČR tzv. "kreditový systém". Znamená to, že každý předmět je ohodnocen určitým počtem bodů (kreditů) a na konci studia musíte dosáhnout žádané výše. Ze začátku vám to bude znít chaoticky, ale jistě se brzy zorientujete. Zápis do semestru, zápis na zkoušky a podobné administrativní záležitosti probíhají na ZČU pouze přes internet. Nemusíte se bát, s kapacitou nebývá problém.
Pozor, před zahájením prvního ročníku si musíte zařídit tzv. kartu JIS (to už jste se jistě dočetli v průvodním dopise od univerzity), která vás bude opravňovat k různým aplikacím na ZČU (vstup do budov, tisk a kopírování, půjčování knih, jídlo v menze). Až si budete zařizovat tzv. Plzeňskou kartu (viz níže), bude vám nabídnuta také karta ISIC (mezinárodně uznávaný průkaz studenta s množstvím slev).

Doprava
Plzeňská karta ("lítačka") stojí pro studenty 200 Kč měsíčně. Není nutné s ní chodit každý měsíc k okýnku, stačí využít samoobslužných automatů, které jsou po celé Plzni, a nabít si Plzeňskou kartu rovnou z platební karty bez zbytečných front. Potom už se můžete nechat volně vozit tramvají, autobusem nebo trolejbusem, samozřejmě i noční dopravou (která ale jezdí jen jednou do hodiny). Dávejte si ale pozor na datum platnosti vaší karty, revizorů je v Plzni poměrně dost a pokuta činí 600 Kč. Pokud ale vlastníte nabitou Plzeňskou kartu a pouze jste ji zapomněli doma, stačí do 5 dnů uhradit poplatek 40 Kč.
Plzeň je poměrně dobře dostupným městem. Rychle se sem dostanete přímým vlakem z Českých Budějovic, Brna a dokonce i Ostravy, cesta autobusem Student Agency trvá z Prahy jen hodinu.

Stravování
ZČU není zrovna největší českou univerzitou a patří pod ní jen tři menzy. Vybírat si ale většinou můžete až z deseti jídel mezi 20 až 35 Kč, popř. si dopřát minutku (výběr asi z jedenácti druhů), kterou dostanete přibližně za 50 Kč. Jídla jsou chutná a hlavně levná. Využít také můžete jedno z mnoha rychlých občerstvení.

Ubytování
Bydlení v Plzni je trochu problém. Koleje mají hodně omezenou kapacitu a většina studentů není ani spokojena s jejich kvalitou. Cena se pohybuje mezi 2000 až 2500 Kč. Pokud se ale rozhodnete pro bydlení na privátu, připravte se na často komplikované shánění a hlavně začněte včas!

Práce
Budete-li si chtít v Plzni při studiu trochu přivydělat, nejlepší asi bude zaregistrovat se do jedné z mnoha agentur organizujících brigády. Buďte ale připraveni na takové typy práce, jako je doplňování zboží, pokladní, výpomoc při inventurách nebo práce "za pasem".

Kultura a zábava
Po tom všem zařizování a vydělávání určitě dostanete občas chuť na nějaké zpestření. Vydat se můžete např. do divadla (pro studenty 100 Kč za představení) nebo do kina (99-139 Kč). Plzeň je vpravdě studentské město, na nedostatek klubů, kaváren, čajoven a dalších podniků si určitě nebudete stěžovat. Mezi vysokoškoláky patří k nejoblíbenějším kluby jako Studna, Ucho nebo Pivoňka (jsou blízko kolejí).

Podívejte se také na: Město Plzeň.


A žádný strach!


Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Andrea Nosková