Jsem student. Olomócký student

14.09.2008 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Olomouc je bezesporu jedno z nejkrásnějších českých měst a všem, kdo zde stráví svá nastávající studijní léta, také jistě přichystá nejeden kulturní zážitek. Patříte-li mezi ně, pak vás ale určitě zajímá i spousta dalších a možná praktičtějších informací, než jen tip na volnou neděli...

Doprava
Nejčastějším dopravním prostředkem, kterému se tedy asi nevyhnete, je v Olomouci autobus a tramvaj. Na území města (tzv. zóna 71) zaplatíte za přestupní jízdenku s platností 40 minut (mimo pracovní dny 60) desetikorunu, za měsíční kupon 90 korun a za čtvrtletní pak 600 korun.

Stravování
V Olomouci se rozhodně nemusíte bát, že byste se (dobře a levně) nenajedli. Univerzita Palackého provozuje hned šest menz, přičemž všechny jsou dobře dostupné městskou hromadnou dopravou. Největší menzu najdete na kolejích ve Šmeralově ulici (na tzv. Envelopě). Jídlo si můžete vybírat jak přímo u terminálu na univerzitě, tak i přes internet. K tomu vám posouží vlastní identifikační karta. Za oběd či večeři zaplatíte jako studenti UPOL 28 korun, za minutkové jídlo objednané na poslední chvíli od 33 do 43 korun. Polévku či salát si nově od 1. září 2008 musíte objednávat zvlášť (cena polévky začíná na 5 Kč, salát stojí 5 a 10 Kč).
Bližší informace o adresách menz, ceníku a způsobech objednávání najdete zde.

Ubytování
Kdo si nestihl podat žádost o přidělení koleje nebo s ní nebyl úspěšný, asi se musí podívat po nějakém podnájmu. Pochopitelně záleží na vašich požadavcích, ale pokud se uskromníte, pak je možné se vejít do 7000 korun i s poplatky. Kromě podnájmu ale můžete využít i služeb některé z místních ubytoven.

Knihovny
Univerzita Palackého jakožto významné vzdělávací zařízení samozřejmě nezaostává za dalšími školami a i ona nabízí svým studentům bohatě vybavenou knihovnu. Historickou budovu ústřední knihovny najdete na Biskupském náměstí. Mimoto ale UPOL provozuje dalších sedm poboček a studoven, které se nacházejí zejména v budovách dílčích fakult. Registrace do univerzitní knihovny je zdarma.
Druhou významnou informační institucí je Knihovna města Olomouce. Za roční studentský zde dáte 40 korun.





Brigáda
Vzhledem k tomu, že Olomouc je stotisícové město (a tedy páté největší v republice), s příležitostnou či úvazkovou prací tu nebude zas takový problém. Mzdy jsou srovnatelné s platy za stejnou práci v Praze či Brně.

Zábava a sport
Jak už bylo řečeno v úvodu, je tato hanácká metropole studnicí sportovního i kulturního vyžití. Nachází se zde například velké množství galerií, což samo o sobě vypovídá o jejich široké tematické nabídce. Kina jsou v Olomouci celkem dvě, z toho jedno je multikino, a každé léto se k nim přidává ještě kino letní. Z divadelních stánků jmenujme třeba slavné Moravské divadlo , kde mají studenti na některá představení slevu až 50 %, a nebo velmi nekonvenční a stejně tak vyhledávané Divadlo hudby. Sportovní nadšenci určitě rádi využijí místní plavecký stadion
se saunami, vířivkou a skokanskou věží. Za ISICa či jakýkoli jiný studentský průkaz tu dostanete 20% slevu. Zábavu na večer vám pak určitě poskytne některý z mnoha "studentských" klubů jako například Dance club Varna, S klub, U-KLUB nebo Klub 15 minut.

Tip na volnou neděli
A jelikož jsme na začátku slíbili tip na volnou neděli, bylo by nefér nějaký nezmínit. Může jím být třeba jedna ze čtyř pevností olomouckého opevňovacího komplexu zvaná Fort XVII, která pochází z poloviny 19. století a nachází se v nedalekém Křelově. Celé opevnění je velmi vyhledávanou turistickou destinací. Kromě mnoha olomouckých památek byste pak ale rozhodně neměli zapomenout na prohlídku místní radnice, kterou zdobí jeden z celkem dvou orlojů v Čechách. Byl by skoro hřích se tu nezastavit, neboť olomoučtí jsou na něj náležitě hrdí.




Takže pokud už teď víte vše, co jste potřebovali, zbývá jen zabalit "tvaróžky, ozeny a škvarke", nějaké "prache" a hurá do "Olomóca" ji trochu "okóknót"!


Fotografie:
Ústřední knihovna UPOL (zdroj: www.upol.cz)
Olomoucký orloj (zdroj: wikimedia.org)

Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Lucie Černá