Kyselina listová – účinná proti chudokrevnosti

15.09.2008 | , Móda.cz
STYL/móda a oblékání


Kyselina listová – folová (folacin, folát) je ve vodě rozpustný vitamín ze skupiny vitamínů řady B – komplexu, označovaná jako B9. Tento vitamín je nezbytný pro syntézu nukleových kyselin, DNA - nosičů genetické informace – při tvorbě buňky, podílí se i na procesu dělení buňky a nezbytný je také pro krvetvorbu.

K nedostatku kyseliny listové dochází nejčastěji u žen, zejména v době těhotenství, kdy je její zvýšená potřeba, protože napomáhá dělení buněk, podporuje růst a vývin plodu a diferenciaci tkání, hlavně nervové soustavy.

Kritický nedostatek je nebezpečný nejen pro matku, ale i pro plod – hrozí špatný vývoj páteře, předčasný porod či potrat. Denní dávka kyseliny listové, kterou potřebujeme je 100 až 180 mikrogramů, k větší spotřebě dochází v době těhotenství, při kojení nebo při užívání hormonální antikoncepce. K předávkování dochází zřídka, ani při vysokém příjmu není tento vitamín toxický a nadbytečné množství se vylučuje močí. Momentální předávkování se projevuje nespavostí, podrážděností a psychickými změnami.

Clipboard03_8.jpg

Nedostatek tohoto vitamínu zjistíme při změně krevního obrazu – nedostatek kyseliny listové způsobuje megaloblastickou anémii, problémy s červenými krvinkami , chudokrevnost, únavu až vyčerpání, poruchy trávení, často krvácející sliznice a také podstatně zvyšuje riziko rozvoje arteriosklerózy. Rovněž se mohou vyskytnout poruchy růstu či neplodnost.

Kyselina listová, neboli vitamín B9 se ničí dlouhým vařením jídla nebo dlouhodobým působením vysokých teplot, kdy se ho zlikviduje až asi 90 %. 

Zdroje kyseliny listové jdou především v čerstvé listové zelenině – špenát, brokolice, kapusta, růžičková kapusta, hlávkové zelí, listový salát, fenykl, ale i v ovoci – meruňkách, jablkách či pomerančích a další zelenině – jako třeba červená řepa. Dále v bramborách, čočce a sóji. Ze živočišných zdrojů to jsou vnitřnosti, zejména játra. Kyselina listová je obsažená i v droždí.

Tip: Zelný salát tzaziki plný kyseliny listové
Potřebujeme malou hlávku bílého zelí, koření tzaziki, červenou papriku a na ozdobení zelenou petrželku. Na zálivku ocet, olej, trochu vody, cukru a soli. Očištěné zelí nakrouháme, papriku nakrájíme na nudličky, okořeníme a smícháme se zálivkou. Nakonec na talíři ozdobíme zelenou petrželkou.

Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: STYL/móda a oblékání