Podílové listy bývalého SPIF českého budou obchodovány od čtvrtka

16.06.1999 | ,
Domovská stránka


Konverze databáze akcionářů Spořitelní privatizační - českého investičního fondu (SPIF českého) na databázi podílníků fondu Spořitelní investiční společnost - Český otevřený podílový fond (ČOPF) proběhla bezchybně, takže prodej a výkup podílových listů fondu bude na pobočkách České spořitelny zahájen 17. června 1999. ČTK o tom dnes informoval tiskový mluvčí SIS Pavel Andres.
ČOPF vznikl přeměnou SPIF českého 14.června výmazem z obchodního rejstříku. Tato přeměna je vůbec první transformací investičního fondu z kupónové privatizace na otevřený podílový fond.
Za každou akcii SPIF českého o jmenovité hodnotě 400 Kč bylo připsáno na majetkový účet podílníka 464 podílových listů ČOPF o jmenovité hodnotě jedné Kč. Aktuální kurs, který platí od 17. června do 23. června 1999, činí 1,0059 Kč. Původní hodnota akcie fondu tak činí 466,74 Kč.
Podílníci, kteří nebudou chtít ve fondu nadále setrvat, mohou požádat o odkoupení podílových listů nebo přejít do některého z rodiny SporoFondů.
S odkoupením podílových listů je spojen poplatek, a to šest procent v prvních dvou měsících po dni přeměny, čtyři procenta od třetího do šestého měsíce, během sedmého až dvanáctého měsíce tři procenta, dalšího půl roku dvě a během devatenáctého až čtyřiadvacátého měsíce jedno procento. Výnos z poplatků je společným majetkem podílníků.
SPIF český, jehož aktiva představují okolo 8,84 miliardy Kč, je druhým největším investičním fondem v ČR. Fond vytvořil v roce 1998 zisk přes 705 miliónů Kč před zdaněním, což je 579,3 miliónu korun po zdanění.
Valná hromada Spořitelní privatizační, a.s. (SPAS), rozhodla v roce 1995 o rozdělení tohoto fondu na český, výnosový a všeobecný. Největším z nich byl právě SPIF český se základním jměním 7,74 miliardy Kč.
Hlavní předností otevření fondu je právo podílníka na odkoupení podílových listů za cenu rovnající se čisté hodnotě aktiv fondu připadající na jeden podíl, která je snížena v některých případech o poplatky za odkoupení.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka