IPB zřejmě nezíská Českou pojišťovnu do chystaného holdingu

18.06.1999 | ,
Domovská stránka


Loni ohlášený projekt, jenž měl propojením IPB a České pojišťovny (ČP) zrodit jednu z největších finančních institucí v ČR, zůstane v rovině přání IPB. Česká pojišťovna totiž nejspíše do holdingu s IPB nevstoupí. Bez souhlasu společnosti PPF, která v pojišťovně kontroluje 21,8 procenta, a státu, jenž drží 30 procent akcií, nemá IPB sílu začlenit pojišťovnu do nové organizační struktury, píší dnešní Hospodářské noviny (HN).
Skupina IPB záměr založit holding, který by kontroloval jednotlivé společnosti patřící pod hlavičku IPB, neopustila. Proti původním záměrům se ale holding bude zřejmě muset obejít bez České pojišťovny, protože její akcionáři s výjimkou IPB nejsou tomuto kroku nakloněni.
Mluvčí PPF Ivan Lackovič listu sdělil, že s myšlenkou propojení přišla IPB, ale "jednání nevedla ke konkrétním výsledkům či závěrům". Předsedou prezídia FNM je ministr financí Ivo Svoboda a jeho úřad vstup pojišťovny do holdingu odmítá. "Má- li vzniknout konkurenční prostředí, mělo by být 70 až 80 procent trhu rozděleno rovnoměrně zhruba mezi pět pojišťoven. Vznik holdingu by vytvoření konkurenčního prostřední značně zkomplikoval," cituje list mluvčí ministerstva financí Hanu Burdovou.
Dodává, že subjekt by kontrolovat 64 procent trhu.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka