Ukládání peněz v kampeličkách je podle Policie vysoce ztrátové

30.06.1999 | ,
Domovská stránka


Ukládání peněz v družstevních záložnách je pro lidi vysoce rizikové až ztrátové. Píše to dnešní Právo s odvoláním na sdělení Policie ČR, která byla předána k informaci bankám a které má deník rovněž k dispozici.

Ve sdělení se podle Práva uvádí, že z celkových vkladů 9,3 miliardy korun ke konci dubna bylo v jednotlivých kampeličkách "prohospodařeno nebo převedeno do aktiv s velice problematickou likviditou šest až osm miliard korun." Většina družstevních spořitelen podle sdělení používá "systém letadlo", což znamená, že jejich režijní náklady jsou hrazeny z nově získaných vkladů a ne ze zisku, píše dále list.

Poznamenává, že pokud by to byla pravda, záložny by ve většině případů nebyly schopny splnit svoje splatné závazky vůči klientům a to by vedlo k jejich krachu.

Zřejmě právě z této zprávy vycházel podle deníku místopředseda vlády Pavel Rychetský, když v úterý v tisku označil situaci v kampeličkách za alarmující. Rychetský také po pondělním zasedání vlády informoval, že vláda uložila ministru financí ve spolupráci s guvernérem České národní banky do konce roku zpracovat rozbor současného stavu všech kampeliček a družstevních záložen ve vazbě na požadavky EU. Na základě tohoto rozboru mají do 30. června 2000 připravit novelu zákona o spořitelních a úvěrních družstvech tak, aby se další existence těchto institucí dostala do souladu s evropským právem. Evropská unie nezná podle Rychetského dva druhy podnikání v bankovnictví a požaduje, aby do vstupu ČR do EU byla spořitelní a úvěrní družstva podřízena stejnému režimu jako banky. "Po dobu, kdy budou tyto kampeličky existovat, je ale potřeba nad nimi zpřísnit dohled," zdůraznil v pondělí Rychetský.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka