Valná hromada 2. SPIF schválila návrh na otevření

01.07.1999 | ,
Domovská stránka


Valná hromada Druhého Spořitelního investičního fondu (2. SPIF) dnes schválila návrh přeměny fondu na otevřený podílový fond SIS - 2. otevřený podílový fond (SIS- 2. OPF). ČTK to včera sdělil Pavel Andres, tiskový mluvčí Spořitelní investiční společnosti, která fond spravuje.

Harmonogram přeměny předpokládá, že do konce srpna bude předložena žádost Komisi pro cenné papíry a při hladkém průběhu by v lednu 2000 mohly být vydány podílové listy SIS-2. OPF, vyhlášen jejich kurs a zahájen prodej a výkup na pobočkách České spořitelny.

Každá akcie fondu bude podílníkům SIS-2. OPF vyměněna za takový počet podílových listů o jmenovité hodnotě jedna koruna, který odpovídá čistému obchodnímu jmění fondu připadajícímu k dnešnímu dni.

Za zpětné odkoupení podílových listů SIS-2. OPF jsou navrhovány poplatky jako u ostatních otevírajících se fondů spravovaných SIS, to je šest procent v prvních dvou měsících, čtyři procenta od třetího do šestého měsíce, během sedmého až dvanáctého měsíce tři procenta, dalšího půl roku dvě a během devatenáctého až čtyřiadvacátého měsíce jedno procento.

2. SPIF ukončil rok 1998 ztrátou 53,18 miliónu korun. Čisté obchodní jmění na akcii představovalo v polovině června 1547 korun. Diskont, což je poměr ceny k tržní hodnotě majetku na akcii, činil 12,65 procenta. Na pražské burze dnes fondu skončily s kursem 1387 korun.

Fond nemá v současné době ještě takovou likviditu, aby mu mohla KCP udělit povolení k přeměně. Likvidní prostředky (krátkodobé termínované vklady, pokladniční poukázky a bonitní dluhopisy) nyní tvoří 70 procent portfolia. Valné hromady Spořitelního investičního fondu (SIF) a 2. SPIF na konci předloňského června rozhodly o sloučení do jednoho celku, přičemž právním nástupcem SIF se stal 2. SPIF.

Tento fond byl sedmým největším fondem druhé vlny kupónové privatizace. SIF byl jedním z mála investičních fondů, které nevznikly v rámci kupónové privatizace, ale prodejem vlastních akcií.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka