Asociace penzijních fondů vítá schválení novely o připojištění

02.07.1999 | ,
DŮCHODY A DÁVKY


Asociace penzijních fondů ČR jednoznačně uvítala včerejší rozhodnutí senátorů schválit novelu zákona o penzijním připojištění. "Je to dlouho očekávaný a potřebný průlom, který může zmírnit rostoucí problémy státního důchodového pojištění," uvedl prezident asociace Petr Illeško.

Podle něj jde též o významný signál pro občany, kteří se nechtějí ve stáří spoléhat pouze na stát a kteří si nepřejí, aby jejich životní úroveň po odchodu do důchodu dramaticky poklesla. Novela, která by měla vstoupit v platnost od 1. ledna 2000, podle asociace vrací penzijní připojištění k jeho původnímu poslání, tedy k dlouhodobému ukládání prostředků na stáří.

Asociace oceňuje i prvky schválené úpravy zákona, které zvláště formou daňových úlev pro zaměstnance i zaměstnavatele výrazně motivují k účasti na připojištění. Pozitivně hodnotí i zvýšení pravomocí státního dozoru, které zvýší bezpečnost systému a tím i důvěru v penzijní připojištění.

Senát dnes schválil vládní návrh novely zákona o penzijním připojištění, který počítá s prodloužením doby poskytování státního dvacetiprocentního příspěvku z původních dvou let na celou dobu trvání připojištění. Podle předlohy by také měla být navýšena hodnota povinného základního jmění fondů ze současných 20 na 50 miliónů korun a nově zavedena daňová zvýhodnění pro účastníky i zaměstnavatele, který by na připojištění svému zaměstnanci přispěl.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY