Obce mohou žádat o výhodné půjčky

09.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Vznik průmyslových zón podporují nezávisle na sobě dvě ministerstva

Na činnosti Regionálního rozvojového fondu si investiční sekce komise EU testuje schopnost ČR využívat v budoucnu strukturální fondy.

města a obce mají pro zajištění vyššího přílivu investic do české ekonomiky k dispozici 160 miliónů korun v Regionálním rozvojovém fondu (RRF), které rovným dílem poskytl fond Phare a Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). Obce se dnešním dnem mohou obracet na Centrum pro regionální rozvoj (CPR) při Ministerstvu pro místní rozvoj s žádostí o desetileté úvěry s úrokovou sazbou 4,5 procenta. Včera to oznámil generální ředitel ČMZRB Ladislav Macka.

Obce mohou žádat o úvěry na přípravu pozemků pro průmyslové zóny. Maximální výše půjčky na jeden projekt je 30 miliónů korun, plus 360 tisíc korun na vypracování studie proveditelnosti.

Prakticky stejné projekty již podporuje Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s CzechInvestem. "Jde o určitou nekoordinovanost činnosti ministerstev, ale oba programy by si překážet neměly," uvedla Jana Dolejšová z CzechInvestu. MPO již vyčerpalo svých 158 miliónů korun, které poskytlo 18 obcím. Požadavky měst však přesahovaly 300 miliónů korun. Neuspokojení žadatelé tak mohou podle Dolejší využít nabídky RRF. Zatímco RRF poskytuje návratné půjčky, ze zdrojů MPO jde o nenávratné dotace.

Zdroj: Hospodářské noviny 9.7.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU