MF chce ponechat sociální půjčky v portfóliu České spořitelny

13.07.1999 | ,
Domovská stránka


Ministerstvo financí (MF) navrhuje ponechat sociální půjčky v portfóliu České spořitelny (ČS) s tím, že mezi ČS a MF či Konsolidační bankou (Kob) bude uzavřena smlouva o úhradě majetkové újmy. Státní rozpočet přijde toto řešení nutné pro přípravu spořitelny na privatizaci celkem na 11,38 miliardy korun. Vyplývá to z materiálu, který předkládá MF ke schválení vládě tuto středu a jež má ČTK k dispozici.
Sociální půjčky ve spořitelně představovaly ke konci loňského roku asi 560 tisíc účtů v hodnotě 15,5 miliardy Kč se splatností do roku 2021. Problém je v tom, že jsou úročeny výrazně nižší sazbou, než jsou aktuální tržní sazby a banka je nemůže financovat bez jisté ztráty. Tu stát dosud částečně vyrovnává na základě každý rok obnovované smlouvy mezi MF a ČS. Pro možného investora by však bylo zřejmě toto riziko neakceptovatelné a snižovalo by prodejní cenu státního podílu v bance.
Česká národní banka (ČNB) upřednostňuje podle materiálu uzavření smlouvy o úhradě újmy přímo mezi MF a ČS, a to vzhledem k nevyjasněnosti připravované reformy transformačních institucí, mezi něž spadá i Konsolidační banka.
"Pro investora to nemusí být zřejmé a mohlo by se to odrazit v ceně za akcii," stojí v materiálu. MF představuje i další dvě varianty řešení půjček, a to jejich převod do Kob či jejich ponechání v ČS s garancí od Konsolidační banky.
"Reálný převod sociálních úvěrů do spořitelny je nejdražší variantou, která navíc vyžaduje úpravu platné legislativy," upozorňuje však tento materiál. Převod by si vyžádal jednorázové náklady 162,8 miliónu Kč a 802,9 miliónu Kč ročních nákladů. Celkové náklady pro státní rozpočet by činily 14,42 miliardy Kč. Vystavení záruky ze strany Kob na půjčky v ČS by pak přineslo výrazné právní problémy v souvislosti se správou a vymáháním pohledávek. Rozpočet by tato varianta stála 10,88 miliardy Kč, což je levnější než MF preferovaná varianta.
MF mělo předložit návrh na řešení sociálních půjček (a také restrukturalizace špatných úvěrů) dle březnového rozhodnutí vlády do konce června. Na tomto rozhodnutí totiž závisí i rozeslání informačního memoranda vybraným investorům, k čemuž prozatím nedošlo.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka