Vláda dnes o reformě transformačních institucí

14.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Kabinet dnes projedná mimo jiné návrh na restrukturalizaci transformačních institucí. Vyplývá to z programu vlády.
Například Konsolidační banka (KOB) by v rámci připravované reformy transformačních institucí měla od ČNB odkoupit Českou finanční (ČF), která by se tak stala její dceřinou společností a byla by součástí její konsolidované bilance. Tato transakce by podle generálního ředitele KOB Kamila Zieglera mohla být zrealizována během druhého pololetí letošního roku.
Podle odborníků by bylo vhodné transformační a rozvojové instituce podle druhu činnosti sloučit a oficiálně tak zvýšit státní dluh. Veřejné finance by tak byly přehlednější a vlády by musely být v hospodaření obezřetnější.
Podle předběžných odhadů mise Světové banky (SB) se skrytý deficit státního rozpočtu, který by plně vyjadřoval náklady transformačních institucí (Konsolidační banka, Česká inkasní, Česká finanční a Fond národního majetku) za období 1993 až 1998, pohyboval mezi 1,0 až 5,0 procenta HDP příslušného roku. Objem nepřímých dluhových závazků vlády, které jsou zdroji skrytých rozpočtových deficitů, SB ke konci roku 1997 odhadla téměř na 12 procent a ke konci roku 1998 na 13 až 15 procent HDP, což bylo 240 až 270 miliard korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU