Vydání státních dluhopisů v euru nepřiměřeně posílí korunu

14.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Vydávání státních dluhopisů v zahraničních měnách, které v rámci programu EMTN plánuje ministerstvo financí, přispěje k dalšímu posílení koruny, varují analytici. "První tranše bondů má být do měsíce, a asi za 400 miliónů eur. Kdyby to MF hned převedlo na koruny, pak by to bylo srovnatelné s nákupem korun belgickou KBC na splátku ČSOB," uvedl včera pro ČTK Ondřej Schneider z Patria Finance. Nákup korun ze strany KBC Bank přitom posílil českou měnu téměř o jednu korunu ve vztahu k euru, dodal. "Posilování koruny bychom si dnes ve výraznější podobě neměli dovolovat. Právě v tomto bodě proto vidím z krátkodobého pohledu největší riziko této operace," přidal se Petr Zahradník z Conseq Finance. Vzhůru bude kurs tlačit i samotné očekávání výměny eur na koruny. MF včera oznámilo, že podepsalo smlouvy o vydávání státních dluhopisů na zahraničních trzích, tzv. EMNT program, v objemu dvě miliardy eur, tedy přes 70 miliard korun. Samotný fakt půjčování si v zahraničí ekonomové přímo neodsuzují. Zhruba by totiž mělo být pro MF stejně nákladné jako si půjčit na domácím trhu.
Nominální úrokové sazby jsou na českém trhu i po nedávném snižování stále o několik procentních bodů vyšší než v zahraničí, takže při stabilním kurzovém vývoji by mohlo být emitování dluhopisů na zahraničních trzích výhodnější, míní Martin Čihák z Komerční banky.
"Na druhé straně je koruna dnes řádově o pět procent nadhodnocena, takže její pozdější znehodnocování by mohlo znesnadnit splácení případných půjček denominovaných v cizích měnách," připomíná Čihák. Toto riziko se dá ošetřit pomocí měnových derivátů, ale tím se tato emise z hlediska úroků dostává téměř na úroveň domácích úroků, doplnil Martin Hlušek z IPB.
Někteří odborníci jsou ještě skeptičtější. "Pokud se ministerstvo financí zajistí proti kursovému riziku, bude ho to stát nejméně o 1,5 procentního bodu více než půjčka v korunách," uvedl jeden z nich, který si nepřál být jmenován. To znamená, že MF se zřejmě nebude moci proti kursovému riziku zajistit.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU