Penzijní fond Winterthur zhodnotí vklady klientů o 10,1 procenta

14.07.1999 | ,
DŮCHODY A DÁVKY


Čistý zisk 15,73 miliónu korun vykázal za loňský rok Winterthur, penzijní fond a.s. se sídlem v Brně. Pět procent ze zisku převede do rezervního fondu a zbytek rozdělí mezi klienty. Z ážia společnosti připíše další prostředky tak, aby zhodnocení vkladů za loňský rok činilo 10,1 procenta. ČTK to dnes sdělil vedoucí obchodního oddělení Karel Hrubý.
Červnová valná hromada schválila také úhradu ztráty 47,7 miliónu korun z minulých let rovněž z ážia společnosti. Výpisy z účtů za loňský rok rozešle firma v září. V roce 1995 činilo zhodnocení 12,8 procenta, o rok později 11,45 procenta a v roce 1997 připisoval fond klientům 11,2 procenta.
Na konci května letošního roku registroval fond 143.500 smluv o penzijním připojištění. Ve stejném období zvedl zisk meziročně více než pětkrát na téměř 79,7 miliónu korun. Podle Hrubého letos garantuje fond minimální zhodnocení pět procent p.a. s ohledem na nepříznivý vývoj úrokových sazeb.
Největším akcionářem penzijního fondu Winterthur je ze 79 procent švýcarská pojišťovna Winterthur. Evropská banka pro obnovu a rozvoj drží 15 procent, ČEZ šest procent, a jednou akcií se podílí Odborový svaz energetiků. Depozitářem fondu, který loni v říjnu fúzoval s dalšími čtyřmi menšími fondy, je Československá obchodní banka.
Další aktivitou švýcarské pojišťovací skupiny Winterthur Group v ČR je Winterthur pojišťovan a.s. S předepsaným pojistným 306,5 miliónu Kč za rok 1998 zaujímá 12. místo na trhu a v oblasti životního pojištění jí patří desátá příčka.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY