ČT:Stát může přijít prodejem pohledávky za ChG až o dvě miliardy

15.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Ministerstvo financí doporučilo vládě, aby stát prodal svoje pohledávky v Chemapol Group (ChG) za nižší než nominální hodnotu. Stát tak může při prodeji své více než třímiliardové pohledávky ztratit dvě miliardy korun. Ve své hlavní včerejším večerní zpravodajské relaci to uvedla Česká televize (ČT). Ministerstvo financí požaduje, aby Konsolidační banka prodala tyto pohledávky prostřednictvím veřejného výběrového řízení, a to i pod jejich nominální hodnotou. Za dluhy vůči státu ručí ChG zhruba třetinou akcií své dceřiné společnosti Aliachem.
"Konsolidační banka není principiálně proti prodeji akcií Aliachemu, které má v zajištění. Ovšem za předpokladu, že tento prodej bude transparentní a bude uskutečněn podle pravidel, která jsou pro tento případ platná," sdělil ČT tiskový mluvčí Konsolidační banky Tomáš Krones bez bližšího upřesnění.
Ministerstvo financí ve své zprávě předpokládá, že konkurs na Chemapol Group, vyhlášený letos v lednu, potrvá ještě pět až sedm let. Jak ale upozornil tiskový mluvčí správce konkursní podstaty ChG Jaroslav Hudec, ze zákona o konkursu a vyrovnání musí být konkurs dokončen do 18 měsíců od jeho vyhlášení a případné prodloužení tohoto termínu musí stanovit soud.
"Nám zatím není známa žádná skutečnost, proč by tento termín měl být prodloužen," dodal Hudec.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU