ČR bude žádat o přechodná období u spotřebních daní a DPH

29.07.1999 | ,
DANĚ


Vláda včera schválila poziční dokument ČR pro jednání o vstupu do Evropské unie k oblasti daní. V této kapitole ČR žádá o výjimky v oblasti daně z přidané hodnoty a spotřebních daní. Na včerejší tiskové konferenci v Kolodějích to řekl ministr financí Pavel Mertlík.

ČR žádá o sedm výjimek, které se týkají dodávek tepla, stavebních prací, telekomunikačních služeb, vody (vodného a stočného včetně odpadních vod) a také spotřebních daní z cigaret a tabákových výrobků, lihu a pohonných hmot, uvedl Mertlík. U položek DPH jde podle něho o prodloužení povolení dočasného zařazení do snížené sazby DPH, která je v ČR pětiprocentní. U stavebních prací ČR bude žádat o přechodné období do roku 2010, u ostatních položek do roku 2007. Vedle toho se jedná o výjimku u výše obratu pro registraci plátců DPH.

"Tento materiál předpokládá rozsáhlé negociace," dodal Mertlík s tím, že "podobně složité kapitoly teď budou na řadu přicházet častěji".

Daňová politika však není harmonizovaná ani v EU. Například přímé daně nejsou prakticky sladěny vůbec a mezi členskými státy přetrvávají propastné rozdíly. Vláda včera dále zamítla návrh unionistického poslance Zdeňka Kořistky na selektivní snížení DPH.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ