Mertlík: V delším horizontu bude nutné zvyšovat spotřební daně

26.07.1999 | ,
DANĚ


Podle místopředsedy vlády a ministra financí Pavla Mertlíka není cílem vlády zvyšovat daně v nejbližším období. V delším horizontu však podle něj bude nutné dále zvyšovat spotřební daně, aby se vyrovnal dlouhodobý pokles daňové kvóty. Mertlík to řekl ve včerejším televizním diskusním pořadu, kde se střetl s předsedou Poslanecké sněmovny a ODS Václavem Klausem.

"Říká-li ministr financí, že chce dlouhodobě zvyšovat daně, tak to je velmi překvapivá teze," komentoval Klaus. Daně se podle něj musí dlouhodobě snižovat, v nejhorším případě stabilizovat. Podle Mertlíka klesá daňová kvóta proto, že část zisků odchází z české ekonomiky do zahraničí a je daněna tam. "Z toho nejjednodušší řešení je zvyšování daní, které se musí zaplatit doma, tj. daní nepřímých, spotřební daně, a daně z přidané hodnoty," řekl Mertlík. Podle Mertlíka je základním problémem v systému, který umožňuje různé formy daňových úniků. Zdůraznil, že do konce roku by měl být připraven zákon o finanční policii.

Zákon o majetkovém přiznání je "otravování lidí", které nic nepřinese, řekl Klaus o návrhu sociální demokracie. "Velmi bych si přál, abychom zjednodušili daňové zákony...velmi bych si přál až radikální krok, jako je rovná daň," dodal. Rovná daň je podle Mertlíka idea, která je naprosto nereálná. Připustil zároveň, že prosazení zákona o majetkovém přiznání bude velmi obtížné. Problém podle Mertlíka není ve velké složitosti daňové soustavy, ale spíše v její nevyváženosti, nepřehlednosti a špatné konstrukci.

Centrální banka podle Klause udělala málo a svou politiku nadále přitvrzuje, protože dává náročnější podmínky na tvorbu rezerv, oprávek, čímž přiškrcuje chování komerčních bank. "Jednou z největších mystifikací dnešní doby je, že centrální banka povolila," zdůraznil Klaus.
Při privatizaci bylo podle Mertlíka dříve možné postupovat sice pomaleji, ale v konečných výsledcích rychleji. "Mohli jsme dnes být tak, kde jsou třeba Maďaři, z hlediska toho, že by zde byl mnohem větší průnik strategických zahraničních investorů," řekl Mertlík.

Klaus oponoval tím, že právě sociální demokracie bránila "prodeji českých podniků do zahraničí". Česká cesta podle něj byla kombinací nejrůznějších metod. Za nemožné označil Klaus možnost privatizovat banky již na začátku 90. let.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ