ČR zřejmě požádá o přechodné období v oblasti daní a nemovitostí

28.07.1999 | ,
DANĚ


Vláda na svém pravidelném středečním zasedání projedná mimo jiné poziční dokumenty ČR pro jednání o vstupu do Evropské unie k oblasti daní a volného pohybu kapitálu. ČR bude zřejmě u obou těchto kapitol žádat v některých oblastech o přechodná období, řekla dnes ČTK Lenka Loudová z odboru pro evropskou integraci ministerstva financí.

Daňová politika není harmonizovaná ani v EU. Předpisy EU upravují podle Loudové daň z přidané hodnoty (DPH), spotřební daně nebo spolupráci s daňovými administrativami. Naopak přímé daně nejsou prakticky sladěny vůbec a mezi členskými státy přetrvávají propastné rozdíly.

Česká delegace v rámci screeningu, který proběhl 12. a 13. dubna, například vyjádřila přání zachovat sníženou sazbu DPH u tepla kvůli negativnímu sociálnímu dopadu na obyvatelstvo, u stavebních prací kvůli zaměstnanosti a u telekomunikačních poplatků pro usnadnění průniku nových technologií včetně Internetu.

Podle směrnic EU se na tyto tři položky má vztahovat základní sazba, která je v ČR dvaadvacetiprocentní. Jak tehdy uvedl náměstek ministra financí Miloslav Hejnák, cílem ČR bude dohodnout pro tyto položky přechodné pětileté období. Co se týče pozičního dokumentu k volnému pohybu kapitálu, ČR by měla k datu 1.1.2003 (referenční datum vstupu do EU) dosáhnout plné harmonizace s předpisy EU v devizové oblasti, v oblasti praní špinavých peněz či přeshraničních plateb.

O přechodné období však bude žádat u nemovitostí. Vláda zhruba před měsícem schválila v časovém horizontu nejméně pěti let po vstupu do EU omezit nabývání tzv. vedlejších bytů (secondary residence) občany EU. Stejně dlouhé přechodné období je navrženo pro blokování zemědělské a lesnické půdy. Motivem přijetí tohoto návrhu je obava z destabilizace trhu s nemovitostmi.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ