Tůma: Mám obavy, aby nedošlo k politizaci nezávislosti ČNB

30.07.1999 | ,
Domovská stránka


Česká centrální banka má obavy z přenesení diskusí kolem vlastní nezávislosti do politické roviny a mrzí ji, že nebyla zatím přizvána k úvahám kolem problematiky jejího postavení vůči vládě. Vyplývá to ze slov viceguvernéra ČNB Zdeňka Tůmy na dnešní tiskové konferenci.
"Mám hlavně obavy, aby nedošlo k politizaci (nezávislosti), aby nedošlo k promíchání různých prvků různých modelů. Škoda, že jsme nebyli dotázáni na názor a že se jedná za zavřenými dveřmi," uvedl Tůma. Rovněž poukázal na neodůvodněnost rozšiřování členů bankovní rady na devět.
Stoupencem změny postavení centrální banky, jež je v současné době podle zákona na vládě nezávislá, je například ministr financí Pavel Mertlík.
Odmítnutí doporučení ČNB, aby poslední den roku nebyl s ohledem na přípravu počítačových systémů na rok 2000 pracovním, centrální banka respektuje. Přestože je přesvědčena, že bankovní sektor bude na rok 2000 dobře připraven, zvažuje ještě určité pojistky, jak předejít možným potížím.
V úvahu přichází například pozastavení vypořádání bankovních obchodů (clearingu) 31. prosince, popřípadě 3. ledna. "Je to jenom úvaha ... máme ale pocit, že určitá pojistka by neuškodila," řekl Tůma.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka