ING zesílila nákupní doporučení k akciím Komerční banky

02.08.1999 | ,
Domovská stránka


Analytici investiční banky ING Barings změnili své doporučení vůči akciím Komerční banky na "silný nákup" z dosavadního "nákupu". Důvodem je minulý týden schválený vládní balík finanční podpory ztrátové banky, uvedla dnes agentura Reuters.

ING Barings zároveň snížila pod vlivem pololetního výsledku banky odpovídající cílovou hodnotu jejích akcií na 1350 korun z předchozích 1380 Kč. Akcie Komerční dnes zahajovaly na 873 Kč. Podle londýnských analytiků ING Barings povede vládní podpora ke zvýšení rezerv banky, takže ztrátové úvěry budou moci být plně pokryty do roku 2001. Vláda slíbila koupit 23,1 miliardy Kč špatných půjček Komerční s diskontem 43 procent za 9,5 miliardy Kč.

Vládní pomoc zvýší kapitálovou přiměřenost Komerční banky podle ING na 8,9 procenta. Proto již nebude zapotřebí uskutečnit plánovanou ale odkládanou emisi nových za 9,5 miliardy Kč.

Pololetní ztráta 4,475 miliardy Kč vypadá sice na první pohled hrozivě, pozitivní však podle ING je, že přes propad čistých úrokových výnosů o 35 procent se neúrokové výnosy zvýšily o 18 procent a náklady klesly o 2,2 procenta. Kvalita úvěrů se přitom nezhoršila a celkový objem rezerv odvedených proti rizikovým úvěrům byl proti prvnímu pololetí loňského roku zhruba poloviční, konstatovala ING Barings.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka