Stát vyzval investory k vyjádření zájmu o koupi Komerční banky

10.08.1999 | ,
Domovská stránka


Ministr financí Pavel Mertlík a předseda výkonného výboru Fondu národního majetku (FNM) Michal Hrubý dnes prostřednictvím inzerátu v Hospodářských novinách vyzvali potenciální významné mezinárodní strategické investory k předběžnému vyjádření zájmu o získání strategického podílu na základním jmění Komerční banky (KB).

Tato předběžná vyjádření zájmu by měla být doručena společnosti Goldman Sachs International, poradci vlády ČR při privatizaci Komerční banky, a. s. nejpozději do 15. září 1999 do 16:00 středoevropského času, píše se v inzerátu, který uvádí i přesnou adresu.

Předběžná vyjádření zájmu by měla obsahovat úplný název společnosti, kontaktní adresu a kontaktní osoby, potvrzení zájmu o získání strategického podílu na základním jmění Komerční banky, podrobnosti o uskutečněných investicích nebo o dalších obchodních aktivitách ve střední a východní Evropě (včetně České republiky) a nejnovější údaje o výsledcích hospodaření, popřípadě další relevantní informace.

Předpokládá se, že v další etapě budou vybráni investoři, kteří budu následně vyzváni k účasti a v konečné fázi k podání příslušných nabídek ve výběrovém řízení na koupi státního podílu v Komerční bance, uvádí se dále v oznámení.

"Toto oznámení nezakládá a není nabídkou cenných papírů Komerční banky, a. s., součástí nabídky cenných papírů Komerční banky, a. s. nebo žádostí o nabídku Komerční banky, a. s., a dále nezakládá a není vyhlášením veřejné obchodní soutěže nebo veřejným návrhem podle českých právních předpisů," píše se v inzerátu.

Inzerát neobsahuje výši státního podílu určeného k prodeji. "Tam může ještě dojít ke změně," řekl v pondělí ČTK mluvčí ministerstva financí Libor Vacek.

Stát drží prostřednictvím Fondu národního majetku v Komerční bance 48,7 procenta akcií, 13,6 procenta z tohoto balíku si však nárokuje slovenský FNM. Ve hře o konečnou výši státního podílu v KB je podle Vacka právě jednání se slovenským FNM. Také v době, kdy dojde k prodeji banky, může být podíl státu majoritní po plánovaném navýšení základního jmění KB.

Vláda minulou středu schválila vyvedení ztrátových úvěrů v nominální hodnotě 23,1 miliardy korun z KB do Konsolidační banky. KOB za tyto úvěry zaplatí 13,6 miliardy Kč. Na úhradě nekryté ztráty ve výši 19 miliard korun se rovným dílem podělí KOB i KB. Výsledný dopad celé vládou schválené transakce nahradí plánované navýšení základního jmění, které valná hromada KB schválila až do výše 9,5 miliardy korun. Navyšování však bylo zpochybněno jedním z minoritních akcionářů Komerční banky a odloženo.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka