Praha bude jednat o vstup do PMB s investiční společností ECM

11.08.1999 | ,
Domovská stránka


Představitelé Prahy začnou v krátké době jednat o nabídce investiční společnosti ECM, která má zájem vstoupit jako strategický partner do První městské banky (PMB). Novinářům to dnes řekl náměstek primátora pro ekonomiku Jiří Paroubek s tím, že další nabídky očekávají od německo-rakouské finanční skupiny a pravděpodobně od jedné české banky se zahraniční účastí.

Základní jmění banky, ve které město drží 73,4 procenta akcií, kleslo podle výsledků dokončeného auditu pod zákonem stanovenou hodnotu 500 miliónů korun na 278,672 miliónu korun. Důvodem je tvorba opravných položek a rezerv na špatné úvěry. "Pokud jde o nabídku ECM, je nabídkou, která nevzbuzuje nějaké přehnané nadšení," uvedl náměstek. Společnost prý chce odkoupit část akcií města a navýšit základní jmění ve výši loňské ztráty, která činila asi 230 miliónů korun. Dále požaduje převést problémová aktiva do nové společnosti, dodal. "Nedobytné úvěry se pohybují v rozsahu 300 až 350 miliónů korun," dodal.

Paroubek uvedl, že do konce letošního roku je nutné navýšit základní jmění banky o částku loňské ztráty a o částku vytvářených rezerv a opravných prostředků ve výši 120 miliónů korun, které se projeví letos. "Částka 350 miliónů korun je konec konců přiměřená i finančním možnostem města," řekl náměstek s tím, že základní jmění by měl ale navýšit strategický partner. Město však zpracovává alternativní scénář, pokud by žádný partner do banky nevstoupil.

V prvním pololetí letošního roku vykázala podle Paroubka První městská banka provozní zisk 31 miliónů korun, přičemž vytvořila opravné položky a rezervy 71 miliónů korun. "Dochází tedy ke ztrátě zhruba 40 miliónů korun," řekl. Do konce roku ještě vytvoří rezervy zhruba ve výši 50 miliónů korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka