Placení daní se lze poměrně levně vyhnout

16.08.1999 | ,
DANĚ


Chcete se vyhnout daním?

Je to levnější než nová škodovka.

Řada firem nabízí prostřednictvím českého internetu založení a správu tzv. offshore společností, tedy firem sídlících v daňových rájích.

Například zprostředkovatelská firma Clintons Medtrust Group, Ltd,, nabízí založení firmy v Gibraltaru. Jednorázový poplatek za tuto transakci činí 650 amerických dolarů. Za dalších 225 dolarů ročně je potom firma typu "exempt company" osvobozena od placení daní. Zprostředkovatelé nabízejí i další služby

. Za provoz registrované kanceláře a služby sekretáře si účtují čtyři sta dolarů ročně, za 250 dolarů ročně si lze pronajmou dva gibraltarské ředitele, za stejné peníze leze pořídit i tzv. pověřené akcionáře, tedy osoby, které budou zastupovat skutečně vlastníky.

Další z firem specializujících se na tzv. offshore problematiku, , nabízí založení a správu společností v celé řadě daňových rájů. Například na Bahamách založení a první rok provozuje tzv. International Business Company za tři tisíce dolarů. V dalších letech pak účtuje za správu 1 200 dolarů ročně. Za to získá klient osvobození od daňové povinností a také anonymitu jako vlastník firmy.

Pražská zprostředkovatelská firma Mossack Fonseca and Co. Nabízí jako jednu ze svých specialit registraci firmy na ostrově Mile.. Za to si účtují 385 amerických dolarů. V loňském roce vzniklo na ostrůvku asi 1200 obchodních společností.

Je libo účet u Chase Manhattan?

Většina společností nabízí prostřednictvím internetu také zařízení tzv. virtuální kanceláře a založení anonymního bankovního účtu.. Účelem virtuální kanceláře bývá často snaha zakrýt skutečnost, že je firma registrována v některé z daňových oáz, což může působit nedůvěryhodně.

Proto zprostředkovatelské firmy nabízejí tzv. Maildrop. Podstatou je zřízení firemní či soukromé adresy, na kterou si klient nechává posílat poštu. Nejedná se přitom o P.O. Box, a proto je hůře rozeznatelné, že firma či osoba na této adrese nesídlí. Zřízení adresy je možné na kterémkoli kontinentu ( roční provoz 220 USD )

K firmě nabízejí i založení anonymního bankovního konta.

Zdroj: Lidové noviny 16.8.1999 (zkráceno)

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ