Štěpánek:Vývoj veřejných financí a mezd-hlavní rizika oživení HDP

25.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Česká ekonomika je sice stále slabá, nicméně začíná jevit jisté známky oživení. Otázkou je, jakou bude mít strukturu, tedy nakolik bude rodící se hospodářský růst udržitelný, uvedl dnes na pokračující poradě vedoucích obchodněekonomických úseků zastupitelských úřadů ČR člen bankovní rady České národní banky Pavel Štěpánek.

Za rizika obnovení růstu hrubého domácího produktu (HDP) přitom označil nerovnoměrné tendence ve vývoji veřejných financí, mzdový vývoj a nedokončené strukturální reformy. "Další vývoj bude záležet na tom, jak se bude vyvíjet nabídková strana, jak bude schopna čelit výkyvům poptávky," řekl. Pro příští rok označil za hlavní hrozby růstu ekonomiky opakování se letošního dynamického růstu reálných mezd bez vazby na produktivitu práce. Za letošní první čtvrtletí například vzrostly reálné mzdy o více než pět procent, zatímco produktivita práce v průmyslu stejnou měrou poklesla, připomněl.

Růst mezd se pak podniky snaží kompenzovat snižováním počtu zaměstnanců. "Rostoucí náklady však nemohou zahrnout do výrobních cen, což vytváří potenciál pro inflační tlaky do budoucna," varoval Štěpánek.

Jako riziko vidí v krátkém údobí i expanzivní působení státního rozpočtu. Ten sice v prvním pololetí působil příznivě, nicméně řada výdajů se tradičně kumuluje do druhé půli roku. O nadcházejícím oživení podle Štěpánka svědčí několik faktorů - zpomalování poklesu domácí poptávky, přírůstky spotřeby domácností, čemuž nasvědčují i čísla o maloobchodních tržbách, rostoucí spotřeba vlády, příznivější vývoj exportu, dosavadní zlepšení se naplňování státního rozpočtu, intenzivní příliv přímých zahraničních investic a tendence k obnovení dovozu.

"Má to však několik háčků," upozornil Štěpánek například na to, že nadále nejeví známky růstu hrubá tvorba fixního kapitálu, kde rapidně klesají zejména stavební investice. Pozornost by také měly budit hlavní tahouni možného ekonomického růstu, kterými budou hlavně spotřeba vlády a domácností, uzavřel.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU