Akcie Harvardského holdingu propadly v RMS více než o deset pct

26.08.1999 | ,
Domovská stránka


Akcie Harvardského průmyslového holdingu (HPH) se dnes dopoledne dostaly do totálního převisu nabídky a ze 180 Kč se sesuly na nynějších 160 Kč, tj. o více než deset procent. Investoři reagovali na zprávy o potížích finančníka Viktora Koženého v Ázerbajdžánu, což může ztížit předčasné odkoupení akcií i výplatu likvidačního zůstatku HPH. Vyplývá to z obchodů v RMS.

Akcie HPH ve středu uzavřely na 179,8 Kč. Krátce po zahájení se ještě zobchodovalo několik tisíc kusů, poté ale přetlak nabídky srazil ceny dolů. Před polednem bylo k prodeji nabízeno přes 14.000 kusů zhruba za 160 Kč, o něž nikdo neměl zájem.

"Je dost pravděpodobné, že cena proto půjde v dalších dnech ještě dolů," odhadl Libor Janoušek z makléřské firmy FIO. Předčasný výkup HPH od drobných akcionářů měl původně skončit do konce roku 1998. Zpoždění bylo již dříve zdůvodňováno průtahy ázerbájdžánské kupónové privatizace, kam Kožený investoval značné prostředky, a tím nedostatku potřebné likvidity.

Firma Minaret Group založená s cílem privatizovat majetek v Ázerbajdžánu nyní podle časopisu Newsweek dokonce krachuje. Reakci Koženého se zatím nepodařilo získat. Předčasný výkup HPH za 480 Kč za kus se týká maximálně 40 na akcionáře. O odkoupení HPH požádalo asi 30.000 akcionářů, z nichž byla uspokojena třetina. Harvardská burzovní společnost vykoupila přibližně 1,4 miliónu za 700 miliónů Kč.

Za majetek HPH s účetní hodnotou 19,857 miliardy Kč ve výběrové obchodní soutěži při likvidaci holdingu jeho kupec, společnost Koženého Harvard Capital Management (Worldwide), zaplatil 10,559 miliardy Kč. Z toho vyplynul likvidační zůstatek na akcii přibližně 600 Kč.

Kožený, který je zakladatelem harvardských fondů a stojí v čele Harvard Capital Management (Worldwide), poté nabídl drobným akcionářům zpětný výkup akcií. Mamutí HPH vznikl v červnu 1996 spojením šesti harvardských investičních fondů z první vlny kupónové privatizace a Sklo Unionu Teplice. O likvidaci holdingu rozhodla valná hromada loni v srpnu.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka