Tři záložny chtějí finančně pomoci Družstevní stavební záložně

26.08.1999 | ,
Domovská stránka


Problémy Družstevní stavební záložny (DSZ), které se nedostává hotových peněz, jsou ochotny vyřešit tři největší domácí záložny v čele 1. Družstevní záložnou Ostrava (1.DZ). S vedením DSZ ale není možno navázat kontakt, proto se záložny rozhodly svolat setkání členů na příští týden. ČTK to dnes sdělil místopředseda představenstva České asociace záložen Miroslav Kalinský.

"Provoz záložny je možné obnovit do měsíce, pokud se podaří svolat schůzi členů a zvolit nové představenstvo, protože to současné není funkční," věřil Kalinský. DSZ má 2500 členů a vklady přes 300 miliónů Kč. Do potíží se dostala neprozíravými dlouhodobými investicemi, aniž by počítala s výplatami termínovaných vkladů a předčasnými výplatami.

Množící se nároky členů, mezi nimiž se začaly šířit poplašné zprávy, není DSZ schopna v plné výši hradit. "Rozhodně se ale nejedná o krach," zdůraznil Kalinský. Majetek DSZ by měl vklady členů pokrýt. Kontrolní audit ještě probíhá. 1. DZ vznikla v roce 1996 jako první spořitelní družstvo v ČR. K letošnímu 31. červenci evidovala 24.212 členů při objemu vkladů tři miliardy Kč. Pomoc dále nabízí Rodinná družstevní záložna a Českomoravská družstevní spořitelna.

V ČR nyní působí téměř sto spořitelních a úvěrových družstev, která sdružují více než 90.000 členů a spravují vklady téměř deset miliard Kč.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka