Tůma považuje Mertlíkovo prohlášení o sazbách za nekorektní

27.08.1999 | ,
Domovská stránka


Viceguvernér české národní banky Zdeněk Tůma považuje prohlášení ministra financí Pavla Mertlíka o snížení úrokových sazeb za "velmi nekorektní". Pavel Mertlík minulý týden uvedl, že vidí prostor pro snižování úrokových sazeb o 1,5 až dva procentní body. "Dva týdny před vyslovením tohoto názoru byl (Mertlík) na bankovní radě, kde se projednávala situační zpráva, a nijak se v tomto směru nevyjádřil," řekl Tůma v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny (HN).

"Bankovní rada bude jednat o měnových otázkách 2. září - uvidíme, s jakým názorem a jakou argumentací pan ministr Mertlík přijde," uvedl dále Tůma. Podle Tůmy hovoří pro snižování úrokových sazeb stav české ekonomiky, která neroste, poptávka je zatím nízká a naopak roste nezaměstnanost. Také převládá očekávání, že koruna zůstane relativně silná.

Pro ČNB je nyní hlavním kritériem dosažení inflačního cíle v roce 2000. Pokud analýzy ukáží, že úrokové sazby tomuto cíli neodpovídají, provede centrální banka příslušnou korekci dvoutýdenní repo sazby, připustil Tůma.

Poznamenal také, že si ČR nemůže dovolit nižší úrokové sazby než jaké jsou v USA. "Mohlo by to mít významný dopad na kurs koruny a na finanční účet platební bilance. Hrozila by tím nerovnováha. Lze totiž předpokládat, že za uvažované situace by se velká část úspor přesunula do aktiv vázaných na dolar," uvedl. Zdeněk Tůma se také vyjádřil k možnému omezení nezávislosti centrální banky. Politici by si podle jeho slov měli uvědomit, že pokud omezí její nezávislost, omezí také její odpovědnost. "Na koho pak ovšem budou svádět svá selhání?" upozornil viceguvernér Tůma.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka