ČNB a banky na rok 2000 připraveny, ale ve hře i jiné faktory

30.08.1999 | ,
Domovská stránka


Česká národní banka i komerční banky svorně prohlašují, že jsou na rok 2000 připraveny. "Vinou jednotlivých bank by problémy neměly vzniknout, ale nelze zcela vyloučit vliv ostatních institucí a státu. Například může dojít k přerušení dodávek energií," řekl ČTK člen bankovní rady ČNB Pavel Racocha odpovědný za bankovní dohled. Jak dodal ředitel sekce bezpečnosti informačních technologií Jaroslav Mejstřík, jedním z rizik je i vznik paniky mezi obyvatelstvem. "Myslím, že banky jsou připraveny velmi slušně," míní Racocha. Většina bank zveřejnila do 30. června zprávu o své přípravě na rok 2000. vydala své prohlášení o připravenosti informačních systémů před týdnem. "Jde o systémy mezibankovního platebního styku, trhu krátkodobých dluhopisů, automatizovaného platebního styku a bankovních obchodů," připomněl Mejstřík. Učinit však ještě zbývá mnoho. "Nelze vyloučit problémy působením infrastruktury a faktorů, které nelze ovlivnit," uvedl Mejstřík. Proto bude pro kritické dny vypracován harmonogram přítomnosti jednotlivých pracovníků v bance. "V neposlední řadě je důležitým faktorem celková nálada a vztah občanů k roku 2000," zdůraznil Mejstřík s tím, že stále častěji se objevuje obava, že v případě nežádoucí paniky mohou vzniknout nepředvídatelné problémy, na něž se špatně reaguje. Právě poslední bod je podle dalšího člena bankovní rady Pavla Štěpánka otázkou mediálního působení ČNB. "Naší strategií je podávat s blížícím se koncem roku narůstající objem informací." Všechny banky pak mají připraveny pro nenadálé případy, jako je výpadek elektřiny či nemožnost dostat se do centrální databáze, havarijní plány.

Pro řešení těchto případů a vytvoření většího komfortu pro své klienty by proto uvítala pro přelomové dny volno. "Mohly by se pořídit veškeré kopie údajů pro případ, kdy by se něco přes noc stalo s počítači a data by nebyla okamžitě přístupná," uvedl příklad Racocha.

Navíc by se banky zavřením vyhnuly nebezpečí zpracovávání dat přes půlnoc, která je označována za kritickou z hlediska zátěže komunikačních a elektrické sítě, připomněl Mejstřík. "Proto chceme, aby všechna data byla zálohována a výpadkem o půlnoci nedošlo k jejich poškození," dodal.

Zda-li však k dohodě o pozastavení činnosti systémů ČNB nakonec dojde, závisí do značně míry i na ministerstvu financí, které je pro největším klientem. "Názor MF na tuto otázku pro nás bude relevantní. Pokud MF řekne, že je pro něj výhodnější volno, bude to pro nás argument při rozhodnutí," potvrdil Štěpánek. MF se prozatím nevyjádřilo, mělo by tak však učinit během několika týdnů.

"V bankovním sektoru zatím k dobrovolné dohodě, že by všechny banky měly zavřeno pro klienty, nebo že by jen braly příkazy a neprováděly platby, nedošlo," řekl Racocha s dodatkem, že ČNB proto zvažuje, jestli jejich vzájemné dohodě nenapomoci tím, že sama bude mít zavřeno.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka