Tempo růstu peněžní zásoby v červenci zpomalilo na 7,8 procenta

31.08.1999 | ,
Domovská stránka


Meziroční přírůstek peněžní zásoby České republiky měřený peněžním agregátem M2 zpomalil v červenci na 7,8 procenta z červnových 9,2 procenta. V absolutním vyjádření červencový agregát M2 činil 1312,6 miliardy korun proti 1318,7 miliardy v červnu. Vyplývá to z pravidelného měnového přehledu České národní banky (ČNB) k 31. červenci 1999.

Měnový agregát M2 zahrnuje oběživo, vklady na viděnou, termínované vklady a vklady v cizí měně. ČNB publikuje údaje o peněžní zásobě v rámci měnového přehledu počínaje letošním rokem vždy do 30 dnů od konce předešlého měsíce tak, jak to požadují standardy Mezinárodního měnového fondu.

Jak dále z měnového přehledu vyplývá, v červenci došlo k dalšímu meziročnímu propadu celkového objemu korunových a devizových úvěrů poskytnutých klientům bankami o 3,9 procenta. V červnu objem klientských úvěrů klesl o 5,3 procenta. Celkový objem korunových a devizových vkladů uložených klienty v bankách vzrostl v červenci o 5,8 procenta po sedmiprocentním růstu v červnu.

Průměrná úroková sazba u nově čerpaných korunových klientských úvěrů se v červenci snížila na 8,23 procenta z 9,12 procenta v červnu.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka