O zařazení akcií IPB do SPAD ještě burza nerozhodla

06.09.1999 | ,
Domovská stránka


Pražská burza ještě nepřijala žádné rozhodnutí u akcií Investiční a Poštovní banky, jejichž prestiž a likviditu by banka ráda zvýšila zařazením do systému SPAD. Zájem tvůrců trhu však svědčí o tom, že vstupu IPB mezi uznávané společnosti českého trhu zřejmě nebude nic stát v cestě.

"Dva tvůrci trhu se již přihlásili, další zájemci jsou před podepsáním," sdělila dnes ČTK mluvčí BCPP Iva Sedláková. K uvedení do SPAD jsou potřeba tři tvůrci trhu, povinně průběžně kótující celý den ceny.

Další zasedání Burzovního výboru pro burzovní obchody, který by mohl převedení IPB schválit, bude za dva až tři týdny. Akcie IPB jsou nyní podle tržní kapitalizace pátou nejsilnější emisí burzy, mezi peněžními ústavy těsně za Komerční bankou a před Českou spořitelnou. Výší obchodů ale za konkurenty silně zaostávají.

SPAD (Systém pro podporu trhu a dluhopisů) je obchodní segment burzy, zatím pro osm akcií, založený na stálé kotaci cen tvůrců trhu. Obchody ve SPAD tvoří nyní okolo 90 procent obratu centrálního trhu. Do SPAD může být zařazen pouze cenný papír z hlavního nebo vedlejšího trhu. Na zařazení cenného papíru do SPAD není právní nárok.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka