VZP chybí od plátců pojistného už téměř 12 miliard korun

07.09.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) chybí od plátců pojistného včetně penále už téměř 12 miliard korun. Novinářům to včera řekla ředitelka VZP Jiřina Musílková. Příjmy VZP z veřejného zdravotního pojištění činily v srpnu 6,9 miliardy korun, což je na jednoho pojištěnce v průměru 909 korun. Počet pojištěnců se pohybuje kolem 7,7 miliónu.

Musílková poznamenala, že příjmy VZP jsou nižší, než se očekávalo, dluhy plátců se daří vymáhat jen zvolna. "Za letošní rok předepsala VZP dvě miliardy dlužného pojistného, přes půl miliardy korun se podařilo za první čtvrtletí vymoci," uvedla.

Samotná VZP patří podle Musílkové k nejlepším plátcům v současné ekonomické situaci. "Zpoždění našich plateb poskytovatelům zdravotní péče se pohybuje mezi 13 až 15 dny při desetidenní smluvní lhůtě. Kdybychom měli lhůty obvyklé, tedy třicetidenní, nejsme ve zpoždění ani jeden den," konstatovala.

Dodala, že počet pojištěnců VZP se nemění. "Nemáme zatím známky nějakého bouřlivého přeregistrovávání k jiným pojišťovnám," potvrdila Musílková.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ